Последњи дан за порез

Грађани чија су месечна примања три пута већа од просечне плате могу још данас да поднесу пријаву за плаћање годишњег пореза на доходак. Казне за избегавање пореза ригорозне.

Многи од нас би желели да попуне пријаву за плаћање годишњег пореза на доходак. Међутим, тек нешто више од 20.000 грађана имало је ту обавезу у претходној години. Иако је пореска основица повећана, у Пореској управи ове године очекују више пријава, јер је она сада јединствена и важи и за странце који живе код нас.

Опорезива су сва примања преко 1.708.000 динара. Та основица је од бруто обрачунатих плата нешто мања, зато што је половина доприноса држави већ плаћена на терет радника.

"Давање погрешних података који у великој мери могу да доведу до утврђивања погрешних пореских задужења је кажњиво. Казнене одредбе се крећу од двоструког до десетоструког износа пореза који је порески обвезник покушао да избегне", каже Зоран Васић из Пореске управе.

За оне који не пријаве порез на доходак казна је и до 50.000 динара. Пријава се подноси у пореској филијали општине на којој обвезник живи.

Васић је прецизирао да пријава може да се пошаље поштом с тим што датум на жигу поште мора бити најкасније 15. март ове године.

Грађани који немају такву обавезу сматрају да је опорезивање дохотка праведан начин преливања од оних који имају за потребе најугроженијих. Неки сматрају да порез треба да плати свако ко има више него дуплу плату.

У претходној години листу пореских обвезника предводио је један Земунац, са годишњим приходом од 68 милиона динара.

Чак три пута мање имао је други на листи, економиста са Врачара. Скоро трећина обвезника у пријави не наводи чиме се бави, јер та ставка није обавезна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи