Српски кајмак за америчко тржиште

Из шабачке млекаре на америчко тржиште послата прва количина кајмака. Планирано да до краја године "Млекара" добије одговарајуће дозволе и сертификате за извоз и у земље ЕУ.

После уговора за руско тржиште, извоза у Азербејџан и земље Цефте, из "Млекаре Шабац" за САД је отишао први редовни контингент млечних производа.

Српски сиреви, углавном "фета", већ неколико година се извозе у САД, али је данас, по први пут, на америчко тржиште послат контингент кајмака.

"Млекара Шабац" је први пут представила своје производе на америчком тржишту током Сајма фине хране 2009. године у Њујорку, а њен наступ на том скупу подржала је Америчка агенција за међународни развој (УСАИД).

У децембру 2010 године, "Млекара Шабац" је послала пробни контингент који је распродат у рекордном року, што је резултирало уговором за редовне испоруке за САД.

УСАИД у Србији неколико година сарађује са српским млекарама како би помогла да се повећа извоз у региону и како би се српске млекаре оспособиле за извоз на нова тржишта.

Директор УСАИД Агробизнис пројекта Лу Фаро истакао је да ће та агенција наставити да сарађује са српским млекарама како би се њихови производи нашли и на тржиштима ЕУ и Русије.

"Надамо се да ће млекара Шабац кроз овај пример подстаћи и друге млекаре да се фокусирају на нова тржишта", рекао је Фаро.

"Млекара Шабац" постоји више од 70 година, а чланица Концерна Фармаком МБ постаје 2004. године, када је извршена приватизација.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи