Струја на тржишту

Усвајањем новог Закона о енергетици Влада више неће одлучивати о ценама енергената. Како би се осигурало снабдевање свих потрошача по прихватљивим ценама, у ЕУ најављују формирање заједничког енергетског тржишта.

Европска унија најављује формирање заједничког енергетског тржишта како би се осигурало снабдевање свих потрошача по прихватљивим ценама. Истовремено, од Србије се тражи да убрза отварање енергетског тржишта.

Применом новог Закона о енергетици, који би требало да буде усвојен до лета, Влада више неће одлучивати о ценама енергије. Од 1. јануара 2015. године, и домаћинства ће коначно моћи да бирају од кога ће куповати струју.

Поред цене струје, српска домаћинства највише примедби имају на компликоване рачуне, слаб напон, али и накнаду штете у случају струјних удара. Потрошачи незадовољни ЕПС-ом, за нешто више од три године, моћи ће да промене свог снабдевача ако на тржишту пронађу повољнију понуду.

Директор Агенције за енергетику Љубо Маћић рекао је да је циљ да се производња електричне енергије изложи конкуренцији и да производне компаније буду присиљене да смањују трошкове да би опстале на тржишту.

Према његовим речима, закључено је да није могуће ефикасно конролисати цене таквих сложених компанија.

Снабдевач по избору

Ако живите у згради и одлучите да промените снабдевача, нећете морати да убеђујете комшије да и они то учине, као што је то, рецимо, случај са кабловским оператерима. У овом случају, промена снабдевача струјом не значи уградњу додатне опреме. Једина разлика јесте што рачуне неће више слати ЕПС, већ фирма коју сте изабрали.

"Технички оквир се не мења да се мења само такозвани комерцијални оквир. Тако да ће се тарифа за приступ и даље плаћати операторима преносног и дистрибутивног система, а само ће уговор практично бити потписиван са неким другим снабдевачем", рекао је заменик директора "Електромреже Србије" Милош Младеновић.

У Србији има 46 лиценцираних трговаца струјом, а половина њих је активна на регионалном тржишту.

"Међутим, крајњи, најважнији циљ јесте да се успостави јединствено европско тржиште електричне енергије. И ми смо потписивањем уговора о енергетској заједници кренули на тај пут. Тај процес иде кроз осам европских региона, ми припадамо осмом југоисточном региону", навео је директор Агенције за енергетику.

Ликвидност тржишта

За тај посао "Електропривреда" и "Електромрежа Србије" су спремни. Међутим, сви индустријски потрошачи и мање фирме, већ имају могућност да промене снабдевача, али и даље струју купују од ЕПС-а, јер је најефтинија.

Што се тиче те промене снабдевача са техничке стране нема никаквих проблема. До сада једино није било подстицаја у цени, јер је тарифна цена била знатно испод тржишне цене.

Међутим, са овим форсираним отварањем тржишта уколико се то усвоји као концепт у Србији у наредних пар година очекује се значајан раст ликвидности тржишта електричне енергије.

Наравно, сви снабдевачи струјом биће одговорни за уговорене испоруке струје. Цену струје формираће тржиште, а мрежарину за пренос и дистрибуцију одређиваће Агенција за енергетику. То ће у први мах донети поскупљења, па тај посао мора да прати ефикасна заштита сиромашних потрошача.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи