Јединствен ваздушни простор региона

Србија ће, заједно са земљама бивше Југославије и појединим чланицама ЕУ, донети одлуку да ли да се прикључи неком од седам постојећих блокова унутар европског ваздушног простора или да формира посебан блок, рекао државни секретар за ваздушни саобраћај Миодраг Миљковић.

Заједно са земљама бивше Југославије и појединим чланицама Европске унује, Србија ће у наредном периоду донети одлуку да ли ће формирати посебан функционални блок ваздушног простора (ФАБ), у складу са Споразумом о јединственом европском небу (СЕС), изјавио је државни секретар за ваздушни саобраћај Миодраг Миљковић.

Поткомитет за безбедност ваздушног саобраћаја донео одлуку да формира радну групу која ће дати предлог у вези са тим, с обзиром да је Србија тренутно једина у Европи која има "мини" ФАБ, пошто Агенција за контролу летења Србије и Црне Горе контролише и половину ваздушног простора Босне и Херцеговине и велики део над Јадранским морем, рекао је Миљковић агенцији Танјуг.

Државни секретар је објаснио да СЕС одређује обавезе свих европских земаља око безбедности ваздушног саобраћаја и да је једна од најважнијих области тог споразума управо оснивање блокова ваздушног простора.

Европски ваздушни простор је подељен на око седам блокова, рекао је Миљковић, наводећи да ће Србија формирати или посебан блок или се прикључити неком од постојећих.

Државни секретар очекује да ће Србија ипак бити центар једног од блокова, са обзиром да је Агенција за контролу летења Србије и Црне Горе једна од најреспектабилинијих и да по квалитету рада спада у сам европски и светски врх.

"Анализом контроле летења над европским небом европске ваздухопловне власти су дошле до закључка да је овако расцепкан европски ваздухопловни простор превише ризичан и да је много ефикасније формирати блокове који повезују више држава", навео је Миљковић.

Радна група за анализирање ваздушних блокова биће састављена од представника српских ваздухопловних институција и имаће задатак да да препоруке и изанализира стварање ФАБ-а са техничког и економског становишта.

У Будимпешти ће, половином следеће седмице бити организован скуп европских ваздухопловних институција и ваздухопловних власти европских земаља, међу којима ће бити и представници Агенције за контролу летења Србије и Црне Горе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи