Осигурање од катастрофа

Светска банка одобрила зајмове Србији и Македонији од по пет милиона долара, како би им било омогућено приступачно осигурање од природних катастрофа и климатских промена.

Одбор извршних директора Светске банке одобрио је зајмове од по пет милиона долара Србији и Македонији, као део регионалног пројекта Осигурање од ризика од природних катастрофа у југоисточној Европи и Кавказу, саопштила је Светска банка.

Захваљујући овом иновативном програму, власницима кућа, пољопривредницима, приватним фирмама и владиним агенцијама биће омогућено приступачно осигурање од природних катастрофа и климатских промена.

У почетној фази, Светска банка финансира учешће Србије и Македоније у овом програму. Очекује се да ће се Босна и Херцеговина, Грузија и Црна Гора прикључити програму у другој фази пројекта.

"Учешће у програму отворено је за све земље региона. Албанија се већ укључила под посебним финансирањем", наведено је у саопштењу.

Светска банка је оценила да су земље југоисточне Европе и Кавказа веома изложене ризику од природних катастрофа, а посебно Србија и Македонија, при чему су оне изложене двоструком утицају, с једне стране поплаве показују тренд раста, а са друге стране ефекти климатских промена могу да се уоче и у повећаној учесталости суша.

"Истовремено, обе земље се налазе на медитеранском сеизмичком појасу", а владе у региону "имају веома ограничену финансијску могућност да помогну грађане да поврате имовину и производне капацитете уништене у природним катастрофама", констатовала је Светска банка.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи