Бољи дани за Лесковац

Лесковац, где је некада 10 хиљада људи радило само у текстилној индустрији, поново је занимљив познатим светским компанијама. Немачки "Фалке" гради фабрику, известан је долазак турских инвеститора који планира да у наредне две године запосли хиљаду и по текстилаца. Баш толико их на бироу рада чека посао.

Лесковац је некада био познат по текстилној производњи. У "српском Манчестеру" седамдесетих и осамдесетих година радило је 10 хиљада људи. Данас поново страни инвеститори показују велико интересовање за улагање у текстилну производњу.

Немачка компанија "Фалке", најпознатији произвођач чарапа у Европи, гради своју фабрику, а прва група од 30 радника из Лесковца већ месец дана је на обуци у тренинг центру "Фалкеа".

Светлана Ђорђевић је дипломирала пре 18 година на Технолошком факултету у Скопљу. Добила је отказ 2004. године. За недељу дана, заједно са другом групом, креће у Немачку. Радно место у "Фалкеу" доживљава као шансу за ново доказивање.

"Памтим време када је река радника из Лесковца пролазила улицом задовољна. Мислим да се то време полако враћа и да ћемо ја и моје колеге наставити тамо где су они стали. Лесковац ће поново бити град познат по текстилу", оптимиста је Светлана Ђорђевић.

Осим "Фалкеа", већ је известан долазак и великог инвеститора из Истанбула који је у Лесковцу регистровао фирму.

Он планира да производи џинс и да за две године упосли 1.500 радника. Незапослених текстилаца у Лесковцу, према подацима Националне службе за запошљавање, има 1.520.

"Да бисмо испунили захтеве инвеститора, крећемо обучавање и преквалификацију људи који имају суфицитарна занимања. То се, пре свега, односи на незапослене гимназијалце и хемијске техничаре", истиче Марија Стевановић из филијале Националне служне за запошљавање у Лесковцу.

Док ће неко на преквалификацију, у лесковачкој Школи за текстил и дизајн већ имају припремљене програме за нове смерове.

"Заједно са 'Фалкеом' ми смо већ отворили тренинг центар у нашој школи, где ради десетак радница", каже Сузана Димитријевић, директор Школе и додаје да ће школа ускоро добити смер за конфекционарство.

Градоначелник Лесковца Слободан Коцић истиче да интересовање инвеститора није изненађујуће.

"Ми имамо квалитетну и релативно јефтину радну снагу, када се томе дода Школа за текстил и дизајн, наш Технолошки факултет, близина Коридора 10, изузетно велика традиција, онда је јасно због чега је Лесковац постао атрактиван за стране улагаче. Долазак познатих страних фирми представља велики изазов за домаће предузетнике", каже Коцић.

"Наши предузетници су незадовољни, јер за сада само странци добијају државне субвенције. Ипак, њихова шанса је у кооперантским односима са страним компанијама", каже председник Регионалне привредне коморе Лесковац Горан Јовић.

Прошле године, у односу на 2009, забележен је раст производње у текстилној иднустрији на југу Србије за скоро 25 одсто. То је сигурно најава бољих дана за лесковачки текстил.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи