Веће премије за млеко

Министарство пољопривреде најављује бесповратну помoћ од 14.000 динара по хектару ратарима и воћарима који буду благовремено регистровали домаћинство. Повећане премије за млеко.

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Милан Петровић изјавио је да ће давања по уматиченом грлу ове године бити двоструко већа него лане.

Давања ће износити 25.000 динара по крави наспрам прошлогодишњих 12.500 динара, казао је Петровић отварајући Осми Светосавски сабор младих пољопривредника под слоганом "Златна груда земље које волим".

Овогодишње премије за млеко биће такође значајно повећане и износиће пет динара по литри сировог млека, док су у 2010. години биле 1,5 динара, рекао је државни секретар.

Петровић је указао да ће, док ће уредбе које се односе на сточарство "бити мало појачане", регресирање ратарске производње остати на нивоу из претходне године, односно 14.000 динара по хектару.

Петровић је изјавио да су цене пољопривредних, а пре свега ратарских производа, ове године одличне, због чега је Министарство водило рачуна да за сектор сточарства издвоји више средстава него у 2010. години.

"Мислим да ће сточари повећањем давања по уматиченом грлу и премије за млеко бити охрабрени да се и даље баве овом производњом", нагласио је Петровић.

По Петровићу, џава ће наставити да улаже у село и рурални развој и директно подстиче пољопривредног произвођача кроз различите видове субвенција.

Но, за подизање конкурентности и ефикасности домаће пољопривреде неопходно и улагање максимума у едукацију младих пољопривредних произвођача, указао је државни секретар.

Стипендије младим пољопривредницима

Пружање помоћи ученицима и студентима пољопривредних школа и младим пољопривредницима у школовању и опредељивању за живот на селу управо је један од циљева организовања Светосавског сабора младих пољопривредника, који се одржава у Центру "Сава" а окупио је око 4.000 гостију.

Слободан Аћимовић, директор Управног одбора Фонда за дошколовавање младих пољопривредника - Борка Вучић, казао је да је Фонд, као и претходних година, ове године доделио 35 стипендија ђацима и студентима, напомињући да је Фонд до сада доделио укупно више од 200 стипендија.

У наградном фонду ове године је и трактор за који су могли да конкуришу млади пољопривредници старости 35 година, са најмање троје деце и слабијег материјалног стања, као и да обрађују више од три хектара земље, рекао је Аћимовић.

Општине су могле да кандидују по три кандидата из своје средине по наведеним критеријумима, а било је пријављено близу 30 кандидата, навео је Аћимовић, додајући да ће младим пољопривредницима бити поклоњене и четири краве.

Осми Светосавски сабор младих пољопривредника који се одржава  благосиљао је епископ шабачки Лаврентије, а свечаном отварању у великој дворани присуствовали су представници дипломатског кора, Привредне коморе Србије, пословни партнери и донатори фонда.

Програмом сабора обухваћени су и "мини" пољопривредни сајам здраве хране и народних рукотворина, такмичење ученика у знању из области пољопривреде и хортикултуре, као и научно-стручна трибина о унапређењу аграра у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи