Дијалог оптимиста и песимиста

После две године, у којима је због кризе порасло сиромаштво, 2011. година требало би да донесе опоравак, оцењено на округлом столу "Социјална мапа и стандард становништва Србије." Представници Синдиката тврде да је реалност другачија и да ће животни стандард грађана у овој години бити преполовљен.

Према званичним подацима, број незапослених у Србији премашује 700.000, а социјалну помоћ прима 20 одсто становника. После две године, у којима је због економске кризе порасло сиромаштво и незапосленост, 2011. година требало би да донесе опоравак, оцењено је на округлом столу "Социјална мапа и стандард становништва Србије."

Статистички подаци, не осликавају увек стварност. Драматичан пад стандарда, пораст незапослености и цена животних намирница, готово два милиона сиромашних становника, права је слика стварности, кажу представници Синдиката.

Просечна плата, по њиховим проценама смањиће се на 250 евра, а животни стандард грађана биће преполовљен.

"Србија се налази на историјском минимуму незапослености. Тренутно ради само 1.000.800,  а око три милиона су издржавани и пензионери. Поставља се питање где Србија иде и где ће стићи", рекао је Милорад Мијатовић из Самосталног синдиката.

Економисти тврде да је неозбиљно најављивати велики напредак, али ипак предвиђају бољитак у односу на претходне две године. Можда је рано очекивати пораст запослености, али предвиђени привредни раст од три одсто указује да даљег раста незапослености не би требало да буде.

Економиста и саветник премијера Јуриј Бајец каже да економски индикатори, неки потези државе говоре да ће 2011. година бити нешто мало боља него што су биле 2009. и 2010. година.

У Министарству рада велику наду полажу у ефекте мера предвиђених новим Законом о социјалној заштити, које се односе на најсиромашније грађане и општине.

"Ми очекујемо да овако постављена новчана помоћ, боље таргетирана, заустави овај тренд увећања сиромаштва и да у 2011. години уз примену овог Закона и одмрзавања плата, буде заустављен тренд ширења незапослености", рекла је Љиљана Лучић из Министарства рада и социјалне политике.

Учесници округлог стола апеловали су да Економско социјални савет, који се већ две године не састаје, настави да ради.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи