Опоравак светске економије

Привредни раст нема размере економског бума, али улива оптимизам да је све мања опасност од поновне рецесије, оцењују политичари и пословни људи на Форуму у Давосу. Немачка канцеларка Ангела Меркел апеловала да земље ЕУ следе пример Немачке и наставе да стежу каиш.

После неколико финансијски тешких година, из центра окупљања светске политичке и пословне елите у швајцарском Давосу, поново стижу оптимистичне прогнозе.

Светска економија се постепено опоравља, кажу стручњаци, а у прилог томе иде и прогноза економиста коју објављује агенција Блумберг, да прва економија света - америчка, јача све бржим темпом.

Амерички министар финансија Тимоти Гајтнер каже да америчка привреда, шести квартал за редом бележи раст. У овој и наредној години економисти Сједињеним Америчким Државама предвиђају привредни раст од три до четири одсто.

"Још нема економског бума. Ово није експанзија која омогућава брзо смањење незапослености. Али сада смо све уверенији да се повратак у рецесију може избећи и да је опоравак у току", каже Гајтнер.

И британски премијер Дејвид Камерон је оптимиста, додуше умерени. Позива Европљане да следе напоре његове земље у кресању трошкова и смањењу дуга, истичући да мере штедње у Британији већ дају резултате.

"Наш приоритет треба да буде смањење огромног дуга. Не тако давно ишли смо ка опасној зони, где се поставља питање кредибилитета", каже Камерон.

Британски премијер каже да је британски кредитни рејтинг сачуван, а каматне стопе пале што указује да се треба држати курса који је одређен.

Иако долазе са разних страна света, учесници Форума у Давосу уверени су да је светска привреда сада ближа опоравку него повратку у рецесију.

"Мислим да је за развијене земље раст од два одсто фантастичан, имајући у виду отплату дугова у еврозони и покушаје да се поново успостави глобална равнотежа", каже Иан Голдин са Универзитета у Оксфорду.

Голдин, ипак, истиче да се о опоравку може говорити само краткорочно и да ће бити потребно још времена док будемо размишљали о дугорочним мерама опоравка.

Прави тест чека Европу, па је зато немачка канцеларка Ангела Меркел, чија земља бележи импресиван раст од 3,6 одсто, са говорнице у Давосу позвала чланице Европске уније да следе немачки пример и наставе да стежу каиш.

Меркелова је велики јавни дуг, због кога су Грчка и Ирска морале да затраже финансијску помоћ од осталих чланица Европске уније, назвала највећом опасношћу за просперитет овог континента, пренела је агенција АП.

Француска за проширење Г20

"Група 20 водећих индустријски развијених земаља света и оних са брзим растом (Г20) требало би да размотри начине како да у тој организацији буде представљено и око 170 држава које нису њене чланице", изјавила је француска министарка финансија, Кристин Лагард.

Француска је изложена честим критикама зато што у њој није заступљен велики број држава, међу њима осим развијених и оне у развоју, као и сиромашне, пренела је агенција АП.

Министарка Лагард је рекла да је једна од могућности да одређени број земаља добије једно место и да ротирају чланство, као што је случај у извршном одбору Међународног монетарног фонда.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи