Цена хране у фокусу

Раст цена хране подстиче немире, али и ратове, упозорили светски лидери у Давосу. У свету расте притисак на расположиве количине хране, енергије, воде и сировина. Бан Ки-мун тражи измену економског модела. Левичари преузела одговорност за јучерашњу експлозију у хотелу у Давосу.

Политички лидери окупљени на Светском економском форуму у Давосу упозорили су да раст цена хране носи ризик од подстицања немира, па и ратова, при чему апели да се смање шпекулације на глобалном тржишту сировина нису на скупу озбиљније разматрани.

Генерални секретар УН Бан Ки-мун рекао је данас да постојећи економски модел представља "светски самоубилачки пакт" за животну средину и да ће значити пропаст ако не буде измењен.

У обраћању Светском економском форуму у Давосу, он је позвао политичаре и пословне људе да покрену економску "револуцију" у циљу спасавања планете.

"Потребна нам је револуција," рекао је он. "Климатске промене такође показују да је стари економски модел више него превазиђен", нагласио је Бан Ки-мун и додао да истиче време да се светска економија постави на одрживе темеље.

Индонежански председник Сусило Бамбанг Јудхојоно подсетио је да ће становништво планете до 2045. да се повећа на девет милијарди, са садашњих седам. Он се запитао какав ће то притисак представљати на расположиве количине хране, енергије, воде и сировина, позивајући на заједничко решавање тог проблема, преноси Ројтерс.

Француски председник Никола Саркози заложио се за регулацију, "али не претерану", како би се избегла негативна дејства тржишног шпекулисања и нестабилности цена хране. Он је, између осталог, предложио да се купци великих количина сировина обавежу на полагање депозита.

Званичник ЕУ задужен за увођење строжих правила трговине Мишел Барније препоручио је ограничавање шпекулација на сектору пољопривредних сировина, називајући их скандалозним.

С друге стране, Нилс Андерсен, директор данске транспортне и нафтне компаније "А.П. Молер-Маерск", тврди да забрана шпекулација не представља прави одговор, јер иза раста цена на тржишту сировина стоје многи актери.

Он је навео да раст цена може да буде и последица деловања влада које покушавају да обезбеде залихе хране за своје становништво, што се тешко може критиковати.

Петер Брабак, председник Управног одбора највећег светског произвођача хране, групације "Нестле", изнео је мишљење да владе земаља света треба да престану да промовишу употребу биогорива, која је 2008. довела до скока цена хране.

Брабак је истакао да то није ствар дневних шпекулација, већ фундаментално питање.

Аустралијски министар за трговину Крејг Емерсон решење за раст инфлације на сектору хране види у већем отварању тржишта пољопривредних производа.

Један од директора Светске банке и бивши министар финансија Нигерије Нгози Оконџо-Ивеала заложио се за одређени ниво регулације, али не претеран, оцењујући да је већа подршка афричким фармерима најбољи начин да се реше проблеми на светском тржишту хране.

"Потребне су нам веће инвестиције у Африку, јер се ту данас налази више од 50 одсто светских обрадивих површина", изјавио је Оконџо-Ивеала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи