Одобрен откуп акција НИС-а

Руском "Гаспромњефту" одобрено откупљивање 19,12 одсто акција од малих акционара НИС-а. Одобрење ће сутра преузети од Комисије за хартије од вредности, а понуду мора да објави првог следећег радног дана, односно у понедељак, 31. јануара.

Комисија за хартије од вредности одобрила је руској компанији "Гаспромњефт" да откупи 19,12 одсто акција Нафтне индустрије Србије од малих акционара.

"Гаспромњефт" ће сутра преузети одобрење Комисије за откуп акција, а обавезан је да понуду објави првог радног дана после преузимања одобрења, односно у понедељак, 31. јануара.

Понуда ће бити објављена у дневним новинама са тиражом већим од 50.000 примерака и електронским медијима са националном фреквенцијом. 

"Гаспромњефт" је, у децембру 2008. године, од државе Србије откупио 51 одсто акција НИС-а и обавезао се да ће, најкасније у фебруару ове године, објавити понуду за откуп акција НИС-а које су бесплатно подељене грађанима и бившим и садашњим радницима тог предузећа.

За једну акцију НИС-а биће понуђена цена од 4,8 евра, односно најмање 506,48 динара, ако у међувремену падне вредност домаће валуте.

Понуда ће трајати 45 дана од дана објављивања понуде, а исплата акционара који буду дали налог за продају своје власничке хартије, јесте три дана од затварања понуде.

Грађани могу дати налог за продају акција на шалтерима Поште и та услуга је бесплатна, или да тргују преко брокера, али у том случају имају одређене трошкове.

Ако су мали акционари НИС-а већ дали налог за продају акција на берзи, мораће да га повуку, ако буду желели да одговоре на понуду "Гаспромњефта".

Мали акционари који одлуче да задрже акције НИС-а моћи ће и после затварања понуде "Гаспромњефта" да их продају на берзи.

"Гаспромњефт" се купопродајним уговором обавезао да ће две године после куповине НИС објавити понуду за преузимање акција од малих акционара, по цени која није нижа од оне по којој је од државе откупио већински пакет.

Око 4,8 милиона грађана Србије бесплатно је добило по пет акција НИС-а, чија је номинална вредност била 500 динара по комаду. Бивши и садашњи запослени у НИС-у добили су укупно 4,1 одсто акција те компаније.

Влада Србије власник је 29,9 одсто акција НИС-а. "Гаспромњефт" је већински удео у НИС-у купио за 400 милиона евра, уз обавезу да инвестира око 550 милиона евра у модернизацију постројења те компаније до 2012. године. Руска државна компанија преузела је управљање НИС-ом у фебруару 2009. године.

Акцијама НИС-а тргује се на Београдској берзи од 30. августа 2010. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи