ММФ: Позитивна оцена уз резерве

Програм ММФ-а са Србијом прилично успешан у решавању краткорочних питања - у спречавању банкарске и валутне кризе и остварењу штедљивог буџетског дефицита, рекао представник ММФ-а Богдан Лисоволик. Међутим, напредак у побољшању пословне климе спорији него што се планиралo.

Стални представник Међународног монетарног фонда у Београду Богдан Лисоволик оценио је пред последњу ревизију стендбај аранжмана са Србијом у фебруару, да су српске власти, генерално гледано, задовољавајуће спроводиле тај програм, иако су резултати варирали на различитим пољима.

Лисоволик је у изјави Танјугу указао да је програм био прилично успешан у решавању краткорочних питања као што је спречавање банкарске и валутне кризе или остварење штедљивог, али не сувише "затегнутог" буџетског дефицита.

"Међутим, програм је био мање успешан у својој дугорочнијој, структурној димензији. На пример, напредак у реформи пензионог система и рационализацији броја радника државног сектора је био скроман, док је напредак у побољшању пословне климе био спорији него што се планирало", истакао је Лисоволик.

Лисоволик је најавио да ће Мисија ММФ-а у Србију доћи у другој седмици фебруара да изврши седму ревизију стендбај аранжмана, што ће бити и последња ревизија пре истека аранжмана у априлу.

Представник ММФ-а је напоменуо да ће Мисија са српским властима, као и обично, водити разговоре о макроекономском развоју у оквиру програма, а посебно о учинку кад је реч о циљевима постављеним за крај 2010.

"Такође, биће речи о преосталим структурним реформама, посебно о успостављању механизма за реструктурирање корпоративног дуга", додао је представник ММФ-а.

О додатном програму са ММФ-ом

Кад је реч о ставу ММФ-а да ли Србији треба додатни аранжман са том међународном финансијском институцијом по истеку постојећег аранжмана, кључно питање је да ли српске власти сматрају да би програм са Фондом донео довољне користи у овом тренутку, навео је Лисоволик.

"Пошто је српска привреда и даље подложна спољним и другим шоковима, најбољи одговор на то су оштре мере усмерене ка кључним слабостима. Те мере могу да буду примењене са или без програма ММФ-а. На пример, посебно је важно држати се недавно уведених фискалних правила", нагласио је Лисоволик.

"Уколико власти буду желеле додатни програм, може да се размотри неколико алтернативних опција, зависно од жељеног временског периода који би тај аранжман покривао", навео је Лисоволик.

Према његовим речима, ММФ се и даље држи прогнозе да ће српска привреда у овој години остварити раст од три одсто, као и да ће стопа инфлације до краја године доћи у оквире циљаног распона Народне банке Србије за 2011. од три до шест одсто.

"Ти резултати нису сувише импресивни зато што ће се запосленост углавном задржати на истом нивоу, а пројекције су засноване на претпоставкама одговорне економске политике", истакао је Лисоволик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи