Давос пред новим изазовима

Светски економски форум у Давосу, традиционално је окупио политичаре и економисте који ове године покушавају да пронађу решења за глобални опоравак и дужничку кризу.

У швајцарском зимском центру Давосу почео је Светски економски форум који ће наредних пет дана окупити око 2.500 светских политичких и пословних лидера.

Ове године расправља се о разлозима спорог опоравка глобалне економије после кризе, растућег утицаја Кине, Индије, Бразила и Русије и нервозе око европске дужничке кризе.

Охрабрени оптимизмом услед првих знакова опоравка глобалне привреде, учесници овогодишњег форума у Давосу, чији је назив "Заједничке вредности у новој реалности," покушавају да усагласе економске норме Истока и Запада и нађу баланс између економије и друштва.

Док еврозона покушава да се стабилизује после дужничке кризе, Америка да смањи јавне издатке - Кина промовише домаћу тражњу, како би задржала темпо економског раста.

"Избегли смо најгоре, али још нисмо почели да градимо нашу будућност", каже извршни директор Форума, Клаус Шваб.

Један од најакутнијих проблема влада широм света јесте висока незапосленост. Без посла у свету је више од 200 милиона људи, од чега трећину чине млади.

"Незапосленост је нешто што мора да се превазиђе. Смањење незапослености захтева додатно образовање и преквалификацију радне снаге. Ако остваримо економски раст, поправиће се сви економски показатељи, међу којима и запосленост", каже Грег Симон из Међународне организације рада.

У свом говору руски председник Дмитриј Медведев апеловао је на Међународни монетарни фонд да укључи валуте земаља БРИК-а у специјална права вучења.

Специјална права вучења имају улогу фиктивно креираног, светског новца као средства плаћања у међународним финансијским трансакцијама која служе као допуна доларским и златним резервама у одржавању међународне финансијске ликвидности.

ММФ досад ниједну од валута тих земаља није укључивао у специјална права вучења, а једно од образложења је да је то зато што кинески јуан није конвертибилан.

Медведев је, такође, рекао како ће се Русија уздржати од увођења било каквих нових пореза у финансијском сектору, како би на тај начин охрабрила прилив инвестиција у земљу.

Светски економски форум оснива мрежу за помоћ компанијама, владама и међународним организацијама - у случају проблема, од поремећаја у сектору прехрамбених производа до финансијског краха.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи