Варнице око "Горења"

После најаве да ће "Горење" градити нову фабрику у Зајечару, уместо у Ваљеву, тема се са економског преселила на терен политике. У Министарству финансија тврде да то није први пут да се из Ваљева инвестиције преусмеравају. Доводио сам инвеститоре у градове где су на власти и партије из владајуће коалиције и тамо где је опозиција, каже Млађан Динкић.

Вест да ће словеначка фабрика "Горење" градити фабрику у Зајечару, унела је раздор међу градовима. Ваљево се побунило истичући да Словенци ту већ упошљавају 570 радника и да је по уговору требало до краја године да направе још једну фабрику и запосле још 500 људи. Писали су премијеру, а сада чекају одговор.

Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић каже да у том граду очекују одговор од словеначке компаније да ли отварање погона у Зајечару уз повољне субвенције за новозапослена лица значи и одлажење из Ваљева.

"Да ли ће они направити свој погон за који имају уговор на 500 радних места у Ваљеву до краја године, ако то значи, то онда је игра некоректна", каже Јаковљевић.

Зајечарци су одржали седницу Скупштине општине. Једногласно су одлучили да сутра потпишу предуговор који обавезује и "Горење" и Владу и град.

Добиће у перспективи 300 радних места, а преузеће и погоне "Порцелана", који је у стечају.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић каже да није тачно да је Ваљеву било шта узето или обећано. "Никад производња веш машина и кухињских елемената није обећана Ваљеву", каже Ничић.

Да се са економског перселило на терен политике прве назнаке дао је један од министара прошле године.

Потпредседник Владе Божидар Ђелић тада је за Телевизију Ваљево рекао да је недопустиво то што неко жели да фабрику "отме" Ваљеву.

Полемика два министарства

Државни секретар Министарства финансија Слободан Илић оценио је да је одлука Министарства економије да стимулише отварање фабрике "Горења" у Зајечару већим буџетским издвајањима него за Ваљево, погрешно спровођење децентрализације и равномерног регионалног развоја и отимање страних инвеститора.

Он наводи да то није први пут да се из Ваљева инвестиције преусмеравају.

"То је већ раније урађено са италијанском компанијом "Голден лејди". Друга фаза развоја и посебног присуства те компаније је настављена уместо у Ваљеву у Лозници у којој, гле чуда, градоначелник припада истој странци као и додељивач субвенција", каже Слободан Илић.

Из Министарства економије одговорају да уместо што државни секретар даје овакве изјаве, било би боље да нешто уради како би се више новца из буџета обезбедило да сви градови у Србији добију модерну инфраструктуру и мрежу регионалних аутопутева, који су кључни за привлачење инвестиција.

"Разумемо Илићев локал-патриотизам као Ваљевца, али он у Влади треба да води рачуна о свим градовима једнако, а подсећамо га да је Зајечар једнако српски град као и Ваљево", наводи се у саопштењу Министарства.

"Довео сам не знам колико инвеститора у Ниш, где ДС има градоначелника, у Суботицу, у Лесковац, у Куршумлију, где су на власти из опозиције. Мене не занима ко је где на власти", одговара министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић.

Динкић каже да се са представницима "Горења" договорио да повећају број запослених у постојећој фабрици у Ваљеву за око 200 радника, а за 250 у Старој Пазови, где ће бити удвостручени капацитети за производњу бојлера.

Динкић је прецизирао да је Словенцима била потребна већ постојећа фабрика која би од маја почела да производи и изразио задовољство што су одабрали да оду у Зајечар, где ће ставити у функцију фабрику "Порцелан", која је у стечају и 'зврји празна'.

За РТС у "Горењу" одговарају да уговор са Зајечаром неће утицати на даљи развој ваљевског погона. Остаје питање, да ли би се два града и више српских странака помирило ако би на крају инвеститор отишао из Србије?

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи