Нове главобоље за "Тојоту"

Јапанска компанија "Тојота" најавила је да ће повући са тржишта више од 1,2 милиона аутомобила, углавном у Јапану, због неисправности које могу да доведу до истакања горива. После објављивања те информације, акције "Тојоте" пале два одсто.

Како би се решио проблем високог притиска на пумпама возила, због чега може да дође до изливања горива, јапанска компанија "Тојота", повући ће са тржишта око 1,2 милиона модела "ноа" типа "миниван" и других возила у Јапану, као и 140.000 модела "авенсис" у иностранству.

Модели продати у Јапану израђени су у периоду између маја 2000. године и октобра 2008. године, пренеле су агенције, наглашавајући да најновији опозив представља још један удар на репутацију гигантске јапанске фирме, која покушава да врати имиџ поузданог произвођача, после ранијих масовних проблема са повлачењем модела са тржишта.

Портпарол компаније није објавио процену трошкова који ће настати због поправке возила.

Међу моделима које је компанија повукла налазе се луксузни модели "лексус ЛС" и "лексус ГС" у Северној Америци, као и модели "авенсис седан" и "авенсис вагон стејшн" у Европи.

Тојота је безмало 1,3 милиона возила у Јапану повукла због два различита проблема.

"У једном случају, реч је о сензору мерача притиска који може да се помери због вибрација мотора у једном дужем периоду и да, евентуално, доведе до изливања горива", саопштила је компанија.

Тај проблем угрожава 280.000 модела "лексус" продатих у иностранству, од којих 255.000 у северној Америци и 10.000 у Европи.

Други проблем, који угрожава 141.000 "тојоте авенсис" продатих у Европи, изазван је лошом израдом пумпе за гориво, што може да изазове пукотине на пумпи и изливање горива. Тај проблем уочен је на 16 модела у Јапану, укључујући мање компактно возило "ноа", спортско-теренско возило "рав 4" и модел "виш".

Међу повученим моделима у Јапану је и "краун."

Пале акције "Тојоте"

После објављивања нових негативних информација по јапанску компанију, акције "Тојоте" пале су два одсто.

"Тојота" је од краја 2009. године повукла више од 15 милиона возила у свету, што је нарушило угледу компаније као произвођача поузданих аутомобила. Компанија је, у октобру 2010. године, на технички преглед вратила 1,66 милиона модела "авалон" и "хајландерс".

"Тојота" је, септембра 2009, затражила техничку контролу скоро четири милиона возила, због страха да би педала за гас могла да се заглави подном простирком.

У јануару минуле године, на поправку је, опет, због могућих проблема са педалом за гас, али друге врсте, позвано око 2,3 милиона возила у САД, што је био нови тежак ударац за компанију која је је у свету држала примат у безбедности возила.

Признавање техничке грешке у свету аутомобилизма је опште место, али је пример са повлачењем "Тојотиних" возила до сада незабележен.

"Тојота" је у 2010. години објавила 14 позива за технички преглед возила, али то није умањило њену укупну продају, па је компанија и лане задржала позицију највећег продавца аутомобила на свету.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи