Децимале између трговаца и банке

Трговине углавном имају рачуне који се завршавају на деведесет пара, а оних десет пара се заокружи на динар и то је чиста добит трговаца. Народна банка Србије предлаже да се укину децимале и тако смање огромни трошкови ковања новца.

Због високих трошкова ковања ситних апоена и инфлације, од 2007. године, рачуне са две децимале немогуће је платити тачно у пару, па се они заокружују, навише или наниже. Ако су последње две децимале мање од 50 пара рачуни се заокружују на нулу, а они од 50 до 99 зокружују се на динар.

Трговине углавном имају рачуне који се завршавају на деведесет пара, а оних десет пара се заокружи на динар и то је чиста добит трговаца.

Ако се узме број артикала у једном дану у свим објектима, пута 365 дана у години, долази се до прихода који је и до милион евра у само једном познатом трговачком ланацу.

У Народној банци Србије кажу да је та ситуација неодржива и предлажу да се укину децимале и тако смање огромни трошкови ковања новца.

"Због великог притиска грађана и њиховог великог интересовања око ове теме, може да се направи истраживање у оквиру Министарства трговине да се види како изгледа калкулација јединичне цене производа и шта би то значило када би укинули апоене и у изражавању цене појединачног производа", рекла је директорка Трезора НБС Блаженка Робовић.  

Према рачуницама централне банке само због невраћања старих апоена изгубили су 15 милиона евра, што је довољно да се заврши нова зграда Клиничког центра Србије.

Секретар Уружења банака Србије Верољуб Дуглић тврди да је решење у новом заокруживању или нека слична мера која би афирмисала папирне новчанице.

У Министарству трговине још нико није дао објашњење о деноминцији динара и заокруживању цена без децимала мањих од сто пара.

Иначе, тешко је обрачунавати и порезе на тако мале бројеве, то јест нерационално је и са становишта платног промета и пореске политике.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи