Решење у старом односу акциза

Најбоље решење било би да се акцизе врате на старо, каже председник Удружења "Нафта" Небојша Атанацковић. Логика би била да се све врати у првобитно стање, а онда да се цене акциза подигну за онолико колико је био пораст цена на мало, истиче Атанацковић.

Још се не зна ко ће платити исправљање грешке о двојним акцизама на гориво у Србији. Наиме, могуће је да гориво поново поскупи, али и да се акцизе изједначе на нижем нивоу, па да нафтни деривати буду јефтинији.

Гостујући у Дневнику, председник Удружења АД "Нафта" Небојша Атанацковић каже да би најбоље решење било када би се акцизе вратиле на старо.

"Логика би била да се све врати у првобитно стање, а онда да се цене акциза подигну за онолико колико је био пораст цена на мало прошле године", рекао је Атанацковић.

У пракси, то би значило да би за све врсте бензина акциза била увећана 4,6 динара. Скупљи би био само моторни бензин.

Међутим, на цену горива највише утиче пореско оптећење, тј. од тога колико држава рачуна да узме за буџет, каже Атанацковић и додаје да Србија не узима много, с обзиром на кризу и стадард грађана.

"Ми не знамо која ће цена горива бити, јер још две године неће бити дозвољен увоз нижег квалитета горива, а и све зависи са којом ценом ће НИС да стартује", каже Атанацковић.

С обзиром на то да су акцизе посебно оптеретиле гориво из увоза, није много урађено да се стварно отвори тржиште.

Иначе, проблем је настао када су изменама пореских закона акцизе на гориво из увоза повећане више него за гориво које производи НИС.

Акцизе на нафтне деривате евростандарда у Србији се, према Изменама закона о акцизама који је ступио на снагу 1. јануара ове године, разликују и више су у односу на друге врста горива које немају префикс "евро".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи