Камата - камен спотицања

Пошто нови Закон о заштити корисника финансијских услуга није усвојен, многи клијенти банака могу, изгледа, само да жале што су упали у замку верујући у повољне позајмице.

Нови Закон о заштити корисника финансијских услуга требало је да буде усвојен у јануару, по хитном поступку. Министри, међутим, још увек нису дали мишљења и Закон није стигао до Владе.

Према нацрту који је саставила Народна банка Србије, грађани и привреда би имали већа права, а банке више обавеза и мање слободе да мењају услове и рекламирање кредита. У међувремену многи могу, изгледа, само да жале што су упали у замку верујући у повољне позајмице.

Пре три или четири године, банке су се такмичиле која ће понудити што повољније кредите у швајцарским францима. И поред упозорења да су то ризичне позајмице, многи су их узели.

Само после неколико месеци, поједине банке су драстично повећале камату, тачније своју маржу. Потом је швајцарска валута ојачала и према евру и према динару. После две године отплате многи дугују више него када су узели кредит.

"Рата ми је била у јуну 2008. године, 45.000, сада је то 83.000 динара. Проблематично је што сам остао без посла и на бироу рада сам. На неки начин желео сам с банком да склопим уговор око пролонгирања отплате кредита док не добијем посао", рекао је Милорад Токовић.

Мирослав Аничић каже да када би сада превремено морао да врати кредит, требало би да врати више пара него што је узео, а највећи проблем је једнострана одлука банке да повећа каматну стопу.

"Тренутно су у другим банкама услови као у време потписивања или су смањени. Ми не тражимо да се смање него да буду исти као у време потписивања", каже Аничић.

Организовано незадовољство

Милорад и Мирослав су већ две године чланови групе 60 незадовољних корисника стамбених кредита "Пиреус банке". На приговоре да је камата промењена без објашњења и неоправдано, банка им је одговорила што да су у уговорима које су потписали пристали да се камата мења у складу са пословном политиком банке.

Мирослава Нешић-Бикић из "Пиреус банке" каже да у сваком уговору транспарентно стоји да је каматна стопа варијабилна и да се формира на основу трошкова извора финансирања које сноси банка из тржишних услова пословања, са чиме је клијент сагласан и што својим потписом прихвата.

Последња шанса за договор између "Пиреус банке" и незадовољних клијената јесу разговори у којима ће наредног месеца посредовати Народна банка Србије.

Прошле године она је добила готово хиљаду приговора на рад банака, што је 10 одсто више него 2009. године.

Ове године приговора би могло бити мање уколико се ускоро усвоји Закон о заштити корисника финансијских услуга, којим је предвиђено да се камата не може мењати у складу са пословном политиком или актима банке, већ морају бити наведени параметри од којих она зависи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи