Само месец дана сигурног грејања

Свих енергената, осим угља, има довољно, али рад енергетских предузећа и топлана угрожава тешка економска ситуација, закључила је Радна група Владе Србије за сигурно снабдевање енергетима. Поскупљење грејања је, како наводе, неопходно, али нико не може да прецизира за колико и од када.

Топлане, са садашњим количинама енергената, моћи ће несметано да раде наредних месец дана.

Тренутно, половина њих ради захваљујући мазуту из Робних резерви, јер је уговор са НИС-ом о снабдевању тим енергентом неповољан.

Изражено у бројевима - 24 топлане мазут су добиле као позајмицу из Робних резерви, а њих двадесетак потписало је уговор са Нафтном индустријом Србије.

Проблем топлана био је на дневном реду састанка Радне групе Министарства рударства и енергетике, која прати снабдевање енергијом и енергентима.

Председник Управног одбора Удружења топлана Србије Дејан Стојановић, по завршетку састанка, ипак није могао да каже шта ће се десити после месец дана.

Стојановић очекује да ће проблем бити решен, али напомиње да је неопходно поскупљење грејања. Међутим, није могао да прецизира колико би грејање требало да поскупи и од када.

Учесници састанка једнодушно оцењују да је вођење социјалне политике кроз цене енергената неодрживо.

Као излаз из зачараног круга дуговања, предлажу израду социјалне карте.

"Идеју социјалних карата подржавам и не видим дрги начин да направимо систем кроз који ћемо водити социјалну политику а да је он одржив, да знамо тачно колико нас кошта и кога помажемо. Овако помажемо и оне које треба и оне које не треба", упозорава Душан Бајатовић, генерални директор "Србијагаса".

Статистика подржава његове речи - рачуне најредовније плаћају пензионери, а највише дугују богати. У читавом ланцу, на крају, испаштају они који редовно плаћају.

Непопуларну меру искључења потрошача који нередовно плаћају комуналне услуге и енергете, најављују сви који за то имају техничких могућности.

"Заузели смо пословни став да ћемо, што се тиче рекламација, давати предност нашим редовним платишама. Сви једном морамо бити свесни да редовне платише, без обзира на то о којој се услузи ради не треба да буду таоци оних који месецима и годинама не плаћају за испоручене услуге", истиче генерални директор "Београдских електрана" Зоран Предић.

Гас обезбеђен до фебруара 

Директор "Србијагаса" каже да та компанија, до фебруара 2011. године, самостално може да финансира испоруке гаса топланама уз постојећи степен наплате.

"Србијагас", како истиче Бајатовић, може кредитно да се задужи за још око 100 милиона евра а то јавно предузеће ће, у договору са Владом, размотрити шта још може да учини, како би финансијски могло да изнесе грејну сезону до краја.

Бајатовић наводи да укупан дуг свих потрошача "Србијагасу" тренутно износи око 430 милиона евра, од чега је 220 милиона само за прошлу годину.

Државни секретар у Министарству рударства и енергетике Никола Рајаковић закључује да је, када су енергенти у питању, преостало да се реши још проблем несташице угља.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи