Слабо интересовање за органску храну

Произвођачима органске хране у Србији Министарство пољопривреде обећало помоћ и до 45.000 динара по хектару. Према подацима Националне организације за органску производњу, само 77 домаћинстава бави се производњом и прерадом органске хране.

Министарство пољопривреде обећало је давање субвенције произвођачима органске хране и до 45.000 динара по хектару, што ће како тврде у Министарству, само убрзати акцију "Природно из Србије".

Према подацима Националне организације за органску производњу, само 77 домаћинстава бави се производњом и прерадом органске хране, упркос чињеници да је у последњих десетак година производња и прерада органске хране економски исплативија.

"Незванично тај број је три пута већи, али се странци знатно више упуштају у овај посао", наводе из Националне организације за органску производњу.

Немица Вивијен Шајдлер, која од пре две године у Јаловику код Шапца производи органску храну, наглашава да за производњу не користи хемијска средства, и да има сертификат од "Био Агрисата" за органску производњу.

"Принос је мањи зато што су старе сорте. Долазе млади људи одавде, понекад са Факултета за менаџмент из Шапца, али и људи из целог света на праксу", рекла је Шајдлер.

У Националној организацији за органску производњу тврде да је производња хране без хемије у Немачкој организована на око осам стотина хиљада хектара, у Мађарској на више од сто хиљада хектара док је код нас такав начин производње намирница тек на почетку, јер је искоришћено само 0,2 одсто обрадивих површина.

"Први пут ове године Немачка је дала подршку, а Касел универзитет је отворио одсек за органску пољопривреду у Новом Саду. Тако да ће сви студенти и сви заинтересовани моћи да се едукују и на оваквим пољима", рекла је Нада Мишчевић из Националне организације за органску производњу.

Из Министарства пољопривреде обећавају да ће сваки произвођач који жели да се бави органском производњом за прибављање докумената за сертификат добити из аграрног буџета 400 хиљада динара.

 У наредних пет година под органском храном требало би да буде 500 хиљада хектара, наводе из овог министарства.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи