Инфлација изнад горње границе

До краја године, инфлација ће бити нешто изнад планираног нивоа од осам одсто, пре свега због поскупљења хране, рекао гувернер Шошкић. Одржавање инфлације зависи од тога да ли ће се држава придржавати договора о трошењу пара из буџета, о чему ће се, наредне недеље, разговарати са ММФ-ом.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић изјавио је да се и у октобру могу очекивати јачи инфлаторни притисци, изнад границе циљане инфлације од шест плус-минус два одсто, као последица поскупљења хране.

"Инфлација ће, до краја године, највероветније, бити нешто изнад планираног нивоа од осам одсто", рекао је Шошкић на конференцији за новинаре.

Шошкић је рекао да је међугодишња инфлација у септембру износила 7,7 одсто, а да се за то повећање дугује поскупљењу хране, изазваном лошом пољопривредном годином и растом светских цена пољопривредних производа.

Према речима Шошкића, додатни притисак на цене биће учињен следеће године, одмрзавањем плата и пензија.

Када су договарана усклађивања са Међународним монетарним фондом, подсетио је гувернер, договорено је усклађивање за половину износа шестомесечне инфлације, али сада у тај период улазе и ови месеци са јачим инфлаторним притисцима.

Основа за уклађивање је већа и то већ сада има благи утицај на раст цена, рекао је Шошкић и  подсетио да је Народна банка Србије, протекле недеље, повећала референту каматну стопу на 9,5 одсто, како би смањила инфлаторне притиске.

"Од половине 2011. године, очекује се да се инфлација постепено приближи циљу који за крај те године износи 4,5 плус-минус 1,5 одсто", рекао је Шошкић.

Упркос лошој пољопривредној години, Шошкић је рекао да ће, крајем ове године, бити остварен раст бруто домаћег производа од 1,5 одсто, док су за следећу годину прогнозе раста између три и 3,5 одсто, односно пет одсто у 2012. години.

Шошкић је навео да је забележен раст увоза средстава за репродукцију и опреме, што представља најаву раста производње и инвестиција.

Он је упозорио на низак ниво страних директних инвестиција у јулу и августу, од само 144 милиона евра.

Девизне резерве земље износе 9,7 милијарди евра, од чега је од ММФ-а повучено, на основу аранжмана, 1,4 од могућих 2,8 милијарди евра.

Курс динара је релативно стабилан. Динар је у августу депресирао 0,6 одсто према евру, а у септембру 0,1 одсто, а Народна банка Србије продала је банкама 364 милиона евра.

Шошкић је рекао да, уочи недеље штедње, нису искључене мере стимулације банака за промоцију динарске штедње.

За Народну банку Србије ова недеља биће недеља динарске штедње, рекао је Шошкић и истакао да је циљ централне банке "динаризација", односно афирмисање дугорочне динарске штедње.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи