Слабим доларом до опоравка

Слаб долар води ка опоравку САД тиме што ће чинити америчке производе јефтинијим на страним тржиштима и повећавати зараду америчких компанија изражену у доларима, изјавио амерички министар финансија Тимоти Гајтнер, оптужујући Кину да је курс јуана потцењен.

Амерички министар финансија Тимоти Гајтнер изјавио је да би слаб долар могао бити у националном интересу.

Гајтнер је, међутим, покушао да ублажи затегнутост на валутном тржишту, одбацивши тврдње неких експерата да САД намерно обезвређују долар како би дале подршку својој економији.

"Веома је важно да људи схвате да ни САД, ни било која друга земља у свету не може себи прокрчити пут ка процвату и конкурентности обезвређивањем своје валуте", изјавио је Гајтнер синоћ и додао да таква стратегија није реална и одржива.

Долар је ослабио више од седам одсто од 27. августа, када је директор америчких Федералних резерви (Фед) Бен Бернанки сигнализирао да се припрема да олабави монетарну политику.

Мада би некада такво слабљење долара могло наићи на отпор у САД, Гајтнер сада толерише такав тренд као начин за подстицање опоравка америчке економије.

Опасност од таквог слабљења је што оно повећава животне трошкове на дуги рок и подстиче инвеститоре да избегавају амерички дуг.

"У време када дефлаторни притисак представља највећу претњу, када је економски раст слаб и када САД желе да повећају извоз, зашто они не би желели слабији долар?", запитао је Џим О'Нил, директор одељења "Голдман Сакса" за управљање имовином у Лондону.

Гајтнер је рекао да ће САД и даље имати поверење у "јак долар" и да се "неће бавити" девалвацијом своје валуте.

Слаб долар може помоћи америчкој економији тиме што ће чинити америчке производе јефтинијим на страним тржиштима и повећавати зараду америчких компанија изражену у доларима. Како се јачањем долара повећавају цене увозних производа, амерички потрошачи се преоријентишу на домаће производе, а домаћи произвођачи тиме имају мању конкуренцију из иностранства.

Амерички трговински дефицит је повећан у августу 8,8 одсто, на 46,3 милијарде долара. Увоз из Кине је порастао на рекордних 35,3 милијарде долара, чиме је трговински дефицит са том земљом нарастао на 28 милијарди долара, на највишу вредност од почетка вођења такве евиденције 1992. године.

Курс јуана значајно депресиран

Гајтнер је овог месеца оптужио Кину да ограничава раст свог јуана.

"Веома је значајно да дође до већег напретка у великим економијама у наглом успону ка флексибилнијем, у већем степену тржишно оријентисаном систему валутних курсева", указао је Гајтнер раније овог месеца, оценивши да је јуан "знатно потцењен, више од валуте било које значајније земље с привредом у наглом успону".

Председник САД Барак Обама је раније ове године изјавио да ће запошљавање у САД делимично зависити од могућности земље да повећа извоз. Његов циљ је да извоз достигне 3,14 билиона долара до 2015, у односу на 1,57 билиона долара у 2009.

Земље у развоју, међутим, такође желе да заштите свој извоз и сузбију прилив капитала који прети да повећа вредност њихових валута.

Кина, други по величини трговински партнер САД, после Канаде, ограничила је раст јуана на 2,7 одсто откако је у јуну престала да везује своју валуту за долар.

Бразилски министар финансија Гвидо Мантега је синоћ, говорећи о "рату валута", рекао да ће његова земља повећати порез на стране инвестиције у обвезнице с фиксним приходом на шест одсто, са четири одсто.

Индијска централна банка могла би такође интервенисати на валутном тржишту уколико рупија ојача више од 43 за долар, изјавио је један званичник индијског министарства финансија. Рупија је ојачала 3,3 одсто за последњих месец дана, на 44,36 рупија за долар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи