Обука за познате послодавце

Национална служба запошљавања организује више од стотину врста обука за дефицитарна занимања. Једна од њих је "Обука за познате послодавце", која омогућава да фирме добију раднике потребних квалификација. Национална служба финансира обуку и плаћа првих неколико зарада.

Ове године Национална служба запошљавања организује више од стотину врста обука за занимања која недостају на тржишту рада.

Једна од њих је "Обука за познате послодавце", која омогућава да фирме добију раднике потребних квалификација, а Национална служба финансира њихову обуку и плаћа првих неколико зарада.

Сања и Божидар тражили су посао у Шапцу, а на бироу су им понудили обуку за рад у продавници која ће бити отворена у њиховом граду.

"Током обуке упознајемо се са комплетним асортиманом и робом као и са купцима. Имамо теоријски и практични део. Проводимо сваки дан од понедељка до петка у радњи", каже Сања Кузмановић, заменик пословође.

"Радићу у Метроу као продавац излагач. Обука ће трајати пет недеља. Прошле недеље смо се већ полако упознавали са одељењима, и са оним што се захтева од нас. Кренули смо са практичним делом, идемо од оделења до оделења. Доста времена проводимо са шефовима оделења, који нам објашњавају како то све функционише", рекао је продавац, Божидар Мелић.

У "Метроу", који има 1.300 запослених, до краја године планирају да запосле још 400 радника. Без обзира на квалификацију нови радници пролазе обуку.

"Почели смо од основних ствари, од обуке за безбедност и здравље на раду, против пожарне обуке. Проћи ће обуке о асортиману производа, обуке за руковање виљушкаром, значи имамо што интерне што екстерне тренере које ће пет недеља вршити њихову обуку", рекао је Јелена Паројчић, директор људских ресурса "Метро кеш енд кери".

Национална служба запошљавања плаћа сваку обуку до 80.000 динара, а ту је и још једна новина.

"Да се финансира запошљавање лица по завршетку обуке и то три минималне зараде по лицу или ако се ангажује особа са инвалидитетом шест минималних зарада уз услов да послодавац није користио субвенцију за отварање нових радних места", рекао је Миле Новачикић из дирекције Националне службе запошљавања у Београду.

Послодавац је дужан да задржи у радном односу обучене раднике најмање шест месеци. Ове године завршено је пет обука за познате послодавце, а тренутно је у току још 26 таквих обука.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи