Грејање почиње на време

У свим градовима Србије грејна сезона ће почети на време, саопштавају из удружења топлана, али наглашавају да је без помоћи државе наставак сезоне неизвестан.

Председник Управног одбора Удружења топлана Србије Дејан Стојановић потврдио је да ће грејна сезона у свим градовима почети на време, али и нагласио да је без помоћи државе наставак сезоне неизвестан.

"Таман и да све крене како треба без помоћи државе могу се очекивати проблеми, не на старту, већ у наставку грејне сезоне. Не смемо заборавити да се цена мазута рачуна у доларима и мења недељно и да се већ прича о поскупљењу гаса чија се цена мења тромесечно", објаснио је Стојановић.

Стојановић је рекао да су дугови српских топлана НИС-у за мазут плаћени али да дугују "Србијагасу" око седам милијарди динара. Српске топлане током сезоне потроше 150.000 тона мазута, 500 милиона кубних метара природног гаса и око 100.000 тона угља.

Директор Јавно комунално предузећа "Београдске електране" Ненад Ђаковац рекао је да ће спремно дочекати грејну сезону, која званично почиње 15. октобра. Он је најавио да ће од 1. октобра у зависности од временских прилика одлучити да ли ће бити потребно испоручивати топлотну енергију корисницима и пре званичног почетка грејне сезоне.

Ђаковац је казао да су набавили довољне количине мазута и да ће, уз редовну испоруку природног гаса као основног енергента, набављене количине мазута бити довољне за целу грејну сезону.

Према његовим речима, укупна дуговања "Београдским електранама" су  већа од 5,4 милијарде динара. Од домаћинстава потражују нешто више од 3,8 милијарди динара, док правна лица дугују око 1,6 милијарди динара.

Грејна сезона на време у Новом Саду

И у Новом Саду ће грејна сезона почети на време, а потраживања јавног комуналног предузећа Новосадска топлана, закључно са августом, од потрошача износе 1,3 милијарде динара, потврђено је агенцији Бета у том предузећу.

Новосадска топлана има висок проценат наплате, око 74,5 одсто, казали су у Новосадској топлани, али и додали да је уочљив пад наплативости у односу на период с краја претходне грејне сезоне.

У Крагујевцу ће за нову грејну сезону бити пуштене у рад две нове котларнице у вредности око 2,5 милиона евра, речено је Бети у крагујевачком предузећу за испоруку топлотне енергије "Енергетика".

Портпаролка "Енергетике" Катарина Милићевић је рекла да је обезбеђена потребна количина угља за почетак сезоне од 45.000 тона.

"Све ће бити спремно за нову грејну сезону, упркос томе што дуговања за испоруку топлотне енергије од око 2,5 милијарде динара оптерећују пословање предузећа", рекла је Милићевићева и додала да домаћинства за испоручену топлотну енергију дугују 377,8 милиона динара, а правна лица 2,15 милијарди динара.

Градска топлана у Нишу спремна је за почетак грејне сезоне али пословање топлане оптерећују велики дугови који износе око 750 милиона динара.

"Грађани за загревање стамбеног простора дугују око 450 милиона динара, остало је дуг за грејање пословног простора", рекла је агенцији Бета портпаролка Градске топлане Милена Павловић.

Вршилац дужности директора Јавног комуналног предузећа "Топлана" у Бору Живорад Петровић изјавио је да се неће поновити прошла грејна сезона, када су радијатори у борским становима били хладни и два месеца након почетка грејне сезоне.

Петровић, који је на место в.д. директора постављен пре месец дана, изразио је уверење да ће и поред дуга Топлане од око 760 милиона динара и чињенице да претходних неколико месеци ништа није урађено како би град спремно дочекао грејну сезону, угља на лагеру бити пре почетка грејне сезоне.

Проблеме са набавком енергената имају у Ужицу, а директор "Топлоте" Зоран Шибалић је агенцији Бета казао да повећање цене мазута и лоша наплата услуге грејања у протекла два месеца стварају проблеме у набавци енергената.

Он је казао да су тренутне резерве мазута довољне за грејање седам до десет дана на почетку сезоне. Према његовим речима, домаћинства и правна лица у том граду за услуге грејања дугују по 40 милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи