Пољска кризи не верује

Пољска већ две године одолева економској кризи, која потреса већину чланица Европске уније. У другом тромесечју ове године забележен привредни раст од 3,5 одсто, а мањи је и број незапослених.

Већ две године, Пољска одолева економској кризи, која потреса већину чланица Европске уније. У другом тромесечју ове године забележила је привредни раст од 3,5 одсто, а мањи је и број незапослених.

Потпуно другачија слика од оне пре три деценије када су пољски радници, окупљени у синдикату "Солидарност", покренули демонстрације против тадашњег комунистичког режима.

Пољаци се ових дана са сетом присећају настанка првих слободних синдиката иза гвоздене завесе. Пре 30 година, радници три пољска бродоградилишта започели су борбу против тоталитарног режима и тешке економске кризе. Међутим прославу три деценије "Солидарности" бојкотовао је легендарни вођа протеста Лех Валенса.

Садашњим вођама "Солидарности" замера да су постали слуге опозиционих конзервативаца и да не штите права радника. Са тим се слаже и Валенсин саборац из 80-тих година.

"За мене и многе људе Солидарност представља симбол и вредност, али сам критичан према ономе што је Солидарност данас. Мислим да синдикат сада често обезвређује то име и нема никакве везе са покретом Солидарности из 80-тих година", каже Мачеј Гржвачевски, учесник покрета "Солидарност".

Под притиском Европске уније, чија је чланица од 2004-те, Пољска је, због противзаконитог исплаћивања државне помоћи, била присиљена да прода бродоградилишта у Шћећину и Гдињу. Колевка демонстрација, бродоградилиште у Гдањску, остало је у рукама Пољака, али уз позамашну подршку Уније од 250 милиона евра. Ипак, захваљујући уласку у европски клуб, пољска економија данас је једна од ретких зелених оаза у Европи.

"Од нашег уласка у Европску унију 2004-те из фондова смо већ искористили 89 милијарди евра. У последњих десетак година у Пољску су кроз стране директне инвестиције ушле 84 милијарде евра. Само ове године у нашу земљу уложено је 6,3 милијарде евра", каже Анџеј Свежачињски економски саветник амбасаде Пољске у Србији.

Као појединачно највећи корисник средстава из европских фондова Пољска подржава и већа издвајања за сиромашније чланице.

"Пољска се залаже за солидарност унутар Европске уније. Надамо се да ће фондови подршке опстати и да ће развојна средства помоћи процесу европских интеграција различитих земаља", рекао је Броњислав Коморовски, председник Пољске.

Већ другу годину за редом Пољска бележи привредни раст. У 2009-ој био је 1,8 одсто, а у другом тромесечју ове године чак три и по одсто.

Стручњаци кажу да је томе допринела велика домаћа тражња и потрошња, али и пливајући курс националне валуте, јер је слабљење злота помогло извозницима и сачувало привреду од рецесије.

И незапосленост је у паду, у јулу је износила 11,4 одсто, па зато и не чуди што у Пољску све чешће, трбухом за крухом долазе чак и Немци, који послове налазе у грађевинарству и услужним делатностима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи