Скупље уље од понедељка

Уље ће од понедељка коштати око 145 динара, што је за око 30 динара више него раније. Уља на рафовима све мање. Произвођачи кажу да је смањен род сунцокрета разлог за нове цене.

Цена уља од понедељка биће  већа за око 30 динара за литар, иако је од последње промене цена прошло мање од месец дана.

У последње време било је и повремених несташица. Смањен род сунцокрета и удвостручена откупна цена у односу на прошлу годину основни су разлози за нове малопродајне цене, наводе произвођачи.

Уколико га има у рафовима, уље се може наћи по цени од 100 до 110 динара. Трговци најчешће не ограничавају куповину.

"Због најављеног поскупљења имамо изузетно повећану тражњу у последњих дан-два. Трудимо се да имамо редовно снабдевање, тако да нисмо стварали неке веће залихе", каже заменик директора малопродаје "Меркатор-С" Вељко Секулић.

Скочила откупна цена сунцокрета

Прошле године откупна цена сунцокрета била је 175 евра по тони, а ове године око 400. Крајем јуна на светским берзама сунцокрет је коштао 855 долара по тони, а крајем августа 1.100 долара.

"Производња сунцокрета у прошлој години је била око 360.000 тона. То је била просечна година. Ове године се очекује да ће то бити мање за преко 100.000 тона. Очекујемо негде 260.000 тона. То је недовољно за рад наших фабрика које могу да прераде до милион тона", истиче директор Пословне заједнице за индустријско биље Олга Чуровић.

Сада је понуда мања од потражње. Слична ситуација је и у свету. И обилне кише смањиле су род сунцокрета.

"Прерада овогодишњег рода је почела. Прве флаше од рода 2010. години су данас на линијама у Виталу. У малопродаји, кад урадимо анализу трговачке марже која је у претходном периоду износила 5-6 одсто очекујемо да цена једног литра уља буде 145 до 146 динара", рекла је генерални директор "Витала" Слађана Ратковић.

И "Цвет Баната" ће поскупети, а у "Дијаманту", за сада не дају никакве информације.

У Министарству трговине за сада не желе да коментаришу ситуацију на тржишту уља. Да би снизила цене и обезбедила добру снабдевеност држава може да активира робне резерве, или обезбеди интервентан увоз, уколико нађе јефтиније уље у земљама окружења.

Домаћинство у Србији просечно месечно потроши непуна три литра уља.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи