ЕПС добио кредит ЕБРД-а

Европска банка за обнову и развој потписала са Електропривредном Србије уговор о кредиту од 40 милиона евра за који држава даје гаранције. Кредит ће бити искоришћен за набавку и инсталацију модерних струјомера са даљинским очитавањем.

Генерални директор Електропривреде Србије Драгомир Марковић и директор Европске банке за обнову и развој за Србију Хилдегард Гацек потписали су Уговор о зајму између ЕБРД-а и ЕПС-а, вредан 40 милиона евра, за набавку и увођење бројила за даљинско очитавање утрошене електричне енергије у Србији.

Министарка финансија Диана Драгутиновић је, истворемено, са директором ЕБРД за Србију Хилдегард Гацек потписала и гаранцију држава за тај кредит, дат под повољним условима, са роком отплате 12 година, уз грејс период од три године, и са промењивом каматном стопом.

Та стопа, прецизирала је она, везана је за курс еурибора, који је тренутно нешто виши један одсто, тако да је укупна камата још један одсто на тај курс.

Драгутиновић је најавила да ће ускоро бити потписан и уговор са Европском инвестиционом банком о кредиту у истом износу од 40 милиона евра за набавку струјомера са даљинским очитавањем.

Директор ЕПС Драгомир Марковић рекао је да ће набавком даљинског система очитавања и управљања системом потрошње омогућити уштеде у губицима на преносу струје, али и спречити њену крађу, која је тренутно више од четири одсто од укупне потрошње, или 60 милиона евра годишње.

Он је објаснио да је овај кредит само први део прве фазе успостављања јединственог система управљања дистрибуцијом и најавио да ће ЕПС ускоро, за око месец дана, потписати уговор о кредиту од још 40 милиона евра са Европском инвестиционом банком, за другу фазу пројекта.

Прва фаза, у којој ће бити набављен софтвер и опрема која га подржава, а за остатак средстава 25.000 бројила са даљинским очитавањем, реализоваће се у наредне две године, а цео пројекат ће се урадити за пет година, рекао је Марковић.

Нова опрема и бројила у првој фази ће се, најавио је он, инсталирати у градовима који имају највеће губитке у дистрибуцији електричне енергије и где је најнижи проценат наплате.

Ово је најпрофитабилнији пројекат ЕПС и враћа уложено за четири-пет година, оценио је Марковић.

Гацек је подсетила да је ЕБРД ове године у Србију уложила 322 милиона евра, прошле 423, а да су укупне инвестиције те међународне финансијске организације у Србију од 2001. године до данас 2,1 милијарду евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи