Без поскупљења струје и гаса

Струја и гас не поскупљују до даљњег, сазнаје Радио-телевизија Србије. Грејна сезона почиње на време, каже министар Шкундрић.

Неће ускоро бити повећања цена ни гаса ни струје, јер би то био велики удар на стандард грађана, незванично сазнаје Радио-телевизија Србије у Влади.

У Министарству енергетике РТС-у је потврђено да ће Влада најкасније за десетак дана изнети предлог о помоћи топланама како би оне обезбедиле сигурно снабдевање енергетима. Министар енергетике Петар Шкундрић поручио је да ће грејање почети на време.

Више од годину дана топлане у Србији никако да плате дугове за гас и мазут јер од потрошеча тешко наплаћују дуговања за грејање. Тешко налазе новац да системе припреме за нову сезону, а највећи проблем је велика разлика између цена енергената и цене грејања.

Милован Лечић из Удружење топлана Србије подсетио је да је раст цена енергената у протеклој грејној сезони био 35 одсто, а грејања осам одсто што, према његовим речима, угрожава рад и фукционисање топлана.

Топлане само за гас дугују седам милијарди динара. У "Србијагасу" рачунају да би тај енергет због курсних разлика требало да поскупи 20 одсто. Међутим, у Влади су свесни да би то био велики удар на буџет грађана.

Како РТС сазнаје постоји политички договор да цена гаса за сада остане непромењена, али се разматрају друге могућности да се проблем дугова према "Србијагасу" бар ублажи.

"Гас страном добављачу мора да се плати, а наш унутрашњи дуг, с обзиром да га плаћамо у доларима, а продајемо у динарима некако мора да буде надокнађен. Да ли ће се ићи на ново кредитно задуживање, с обзиром да у овом тренутку није реално тражити средства у буџету, остаје отворено питање", рекао је Душан Бајатовић, директор "Србијагаса".

Три топлане, у Трстенику, Прибоју и Крагујевацу још имају старих дугова за мазут. Топлане траже од Владе да им помогне у уговарању тог енергета са НИС-ом.

Дозвољени проценат поскупљења грејања већини топлана није довољан.

"Дозвољени раст је био осам одсто и то је ствар локалних самоуправа и оснивача. Више од две трећине топлана подигло је цене грејања и ми очекујемо да ће до почетка грејне сезоне и други део топлана повећати цене, а наравно да ће сви то право  искористити", рекао је Лечић.

Министар енергетике каже да Влада покушава да се топланама омогући репрограм дугова како би се обезбедило њихово редовно снабдевање свим енергентима.

"Грејање ће стартовати на време ми смо предузели све што је потребно и могуће да и оне топлане које имају проблеме изврше до почетка грејне сезоне капиталне ремонте и уђу спремни у грејну сезону", рекао је министар енергетике Петар Шкундрић.

У Удружењу топлана сматрају да је дугорочно решење да се грејање плаћа по утрошку, а не по квадратном метру стана. Да би се све топлане припремиле за то потребно је од три до пет година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи