Нове инвестиције у Суботици

Изградња нове фабрике ауто-делова у Суботици, у коју ће бити инвестирано 11,2 милиона евра и запослено 327 радника, почиње у новембру. Град ће добити и комплекс спортских базена у које ће бити уложено 590 милиона динара.

Споразум о изградњи нове фабрике ауто-делова у Суботици, у коју ће бити инвестирано 11,2 милиона евра и запослено најмање 327 радника, потписали су министар економије Млађан Динкић, директор Норма групе Џон Стивенсон и градоначелник Суботице Саша Вучинић.

Влада Србије издвојиће по 5.000 евра за сваког новог запосленог односно за укупно 327 радника, а град Суботица обезбеђује бесплатно земљиште за градњу и убрзао је процедуру за издавање дозвола, рекао је министар економије.

Са растом потражње очекује се ширење капацитета фабрике компаније "Норма" и упошљавања укупно 500 радника, најавио је Динкић.

Градња фабрике почеће у новембру ове године, а прва фаза биће завршена 1. јула следеће године.

Динкић је напоменуо да се немачка компанија "Норма" двоумила између бугарског "Пловидива" и Суботице за локацију нове фабрике, а превагнула је стручност домаће радне снаге.

Динкић је подсетио да "Норма група" израђује компоненте за аутомобиле, авиоиндустрију и бродове тако да се ради о веома софистицираним производима, који ће већим делом бити извезени из суботичке фабрике.

Инвестиција "Норме" је четврта велика инвестиција Немачке у Србији у протеклих неколико година, напоменуо је Динкић.

Министар за живиотну средину и просторно планирање Оливер Дулић истакао је да све локалне самоуправе у Србији треба што пре да поједноставе процедуре за издавање различитих дозвола како би лакше привлачиле инвестиције из иностранства и напоменуо да се истовремено мора јачати домаћа конкурентност, која је такође важна за стране инвестиције.

"Морамо да будемо најконкурентнија локација за инвеститоре у овом делу Европе", истакао је Дулић.

Компанија "Норма" је водећи светски произвођач и дистрибутер ауто делова за прву уградњу бројним произвођачима аутомобила као што су Фолксваген, Ауди, Пежо, Ситроен и други.

Компанија тренутно има 12 фабрика широм света, а у Источној Европи поседује погоне само у Пољској и Чешкој, са укупно 3.400 радника.

Уговор о изградњи базена 

Министарка омладине и спорта Снежана Самарџић-Марковић, директор за капитална улагања Војводине Момчило Миловић и помоћник генералног директора Фонда за развој Гордана Поповић потписали су Уговор о изградњи базена, у које ће бити уложено 590 милиона динара.  

Самарџић-Марковић је истакла да ће спортски центар са покривеним базенима омогућити Суботичанима да се баве рекреативним пливањем и зими, а не само лети и напоменула да је Суботица то заслужила, јер затворене базене не треба само да имају велики градови, као што су Београд и Нови Сад.

Она је подсетила да се врхунски спортисти не појављују и не развијају само у великим градовима и изразила наду да ће и фудбалски тим Спартак моћи ускоро да добије свој стадион, а не да игра утакмице у суседним градовима, када су у питању европска такмичења.

Министарка спорта је нагласила да један динар уложен у спорт, значи један динар мање уложен у здравство.

Министар Дулић је истакао да је ово веома важан дан и за Владу Србије, јер се ради о конкретној примени помоћи грађевинској индустрији у време кризе и најавио да ће Влада ускоро донети нови пакет помоћи грађевинској индустрији и привреди уопште, поред већ започетих 17 пројеката.

Министар Динкић рекао је да ће за спортски центар бити обезбеђено око 80 одсто средстава преко пословних банака, која ће бити дистрибуирана преко Фонда за развој.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи