Слободна трговина са Турском

Од данас се примењује споразум о слободној трговини Србије и Турске. Српској привреди омогућено да без царине у Турској набавља сировине и полупроизводе, прерађују их пласира даље, у земље ЕУ. Укидање царина шанса за српске текстилце.

Споразум о слободној трговини између Србије и Турске, који би требало да повећа обим трговинске размене између две земље, а посебно српски извоз, као и да српским привредницима пружи нове могућности за повећање производње, почиње да се примењује од данас.

Споразумом српски привредници добијају нове могућности за повећање производње и за привлачење страних инвеститора и убудуће ће моћи да користе "све погодности заједничке производње и дијагоналне кумулације порекла са Турском", саопштило је раније Министарство економије и регионалног развоја.

Привредници ће, захваљујући дијагоналној кумулацији, моћи да набављају сировине и полупроизводе, прерађују их у Србији и даље пласирају у Европску унију, Турску и земље ЦЕФТА, без царина, или са преференцијалним царинама.

Имајући у виду величину турске економије, као и чињеницу да за поједине индустрије у Србији, као што је, на пример, текстилна, Турска може да представља значајну сировинску базу, то може бити од великог значаја за српску привреду.

Србија је до сада остваривала скроман обим робне размене са Турском, а то је уједно био и најдоминантнији облик привредне сарадње две земље, уз дефицит који је увек био на страни Србије.

У првих седам месеци 2010, укупни обим робне размене између Србије и Турске достигао је 219,2 милиона долара, а извоз из Србије је достигао 42,9 милиона, што је двоструко више него у истом периоду 2009.

Споразум о слободној трговини између Србије и Турске потписан је на Економском самиту у Истанбулу, 1. јуна 2009. године, а Скупштина Србије потврдила га је 11. децембра исте године. Турска је потврдила споразум о слободној трговини са Србијом 7. маја ове године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи