Додатни извори ликвидности за банке

Објављен списак 27 банака које су испуниле услове за учешће у програму подршке финансијској стабилности земље. Банке ће имати обезбеђен приступ додатним изворима динарске и девизне ликвидности.

Народна банка Србије објавила је списак од 27 банака које су испуниле услове за учешће у програму подршке, односно приступ додатним изворима динарске и девизне ликвидности, пошто су преузеле обавезе утврђене такозваним Бечким споразумом.

НБС је, одлуком од 5. маја, после састанка у Бечу са представницима 10 највећих банака у Србији, прописала посебне мере подршке финансијској стабилности земље, које имају за циљ, између осталог, да обезбеде банкама приступ додатним изворима динарске и девизне ликвидности.

Ради коришћења тих мера подршке, банке су биле дужне да, заједно са својим већинским акционарима, преузму одређене обавезе које је утврдила НБС и доставе потребну документацију којом то доказују.

Обавезе банака подразумевају одржавање изложености према Србији до краја 2010. године, на нивоу из децембра 2008. а односе се и на одржавање показатеља адекватности капитала и показатеља ликвидности банке на прописаном нивоу.

Обавезе које банке треба да преузму односе се на омогућавање дужницима да изврше конверзију кредита у страној валути и кредита индексираних девизном клаузулом у динарске и омогућавање дужницима да се измене услови отплате кредита у складу с дефинисаним оквиром.

Од укупно 34 банке које послују у Србији, заинтересованост за учешће у том програму исказала је 31 банка и након процене достављене документације, НБС је оценила да је услове испунило 27 банака.

НБС ће банкама које наведене услове испуне, између осталог, понудити нове изворе ликвидности - динарске кредите с роком доспећа до годину дана и краткорочне девизне своп аранжмане.

Банке које су испуниле услове за мере подршке су "Алфа банка", "Банка Интеза", "Поштанска штедионица", "Креди банка", "Чачанска банка", "Еуробанка ЕФГ", "Ерсте банка", "Финдоместик", "Хипо алпе адрија", "КБЦ банка", "Комерцијална банка", "Марфин банка", "Меридијан банка", "НЛБ банка", "Опортјунити банка", "ОТП банка", "Пиреус банка".

На списку су и "Привредна банка Панчево", "Привредна банка Београд", "Рајфајзен банка", "Прокредит", "Сосијете женерал", "Српска банка", "Војвођанска банка", "Уникредит", "Универзал" и "Фолксбанка".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи