Италијански кредит српским предузећима

Потписан споразум о другој кредитној линији италијанске владе од 30 милиона евра, намењаној малим, средњим и комуналним предузећима у Србији. Италија је са више од 200 милиона евра додељених Србији од 2000. године, на врху земаља донатора, истакла Диана Драгутиновић.

Министарка финансија Диана Драгутиновић и амбасадор Италије у Београду Армандо Варикио потписали су уговор о кредитној линији италијанске владе од 30 милиона евра, намењеној српским малим, средњим и јавним комуналним предузећима.

Драгутиновић је, после потписивања уговора у Влади Србије, истакла да је рочност тог кредита 13 година, при чему је рок отплате осам година, период почека пет година, а каматна стопа 0,35 одсто.

Напоменула је да је циљ кредита подстицање развоја приватног сектора у Србији и унапређење квалитета услуга јавних комуналних предузећа.

Кредит је одобрен после великог успеха који је имала претходна линија у износу од 33,25 милиона евра, коју је италијанска влада одобрила 2004. године.

Драгутиновићева је нагласила да је у Србији присутно 200 италијанских предузећа, која запошљавају око 20.000 радника, а Италија је са више од 200 милиона евра додељених Србији од 2000. године, на врху земаља донатора.

Амбасадор Варикио је указао да се успех овог модела кредитирања заснива на способности српских предузећа да искористе понуђену прилику, истичући да је кредит намењен не само помоћи постојећим предузећима, већ и отварању нових.

Потписивању је присуствовао и гувернер Радован Јелашић који је навео да ће се кредити из ове кредитне линије предузећима одобравати преко четири пословне банке - Комерцијалне, Уникредит, Банке Интеза и Привредне банка, као и претходна кредитна линија.

Према прелиминарним договорима са тим банкама, каматна стопа на кредите биће 4,25 одсто и биће фиксна, а износи кредита су од 50.000 до милион евра за мала и средња предузећа и од 150.000 до два милиона евра за јавна комунална предузећа, објаснио је Јелашић.

Ова кредитна линија требало да буде ратификована у Скупштини Србије после летње паузе, након чега ће бити доступна предузећима. Министарка Драгутиновић је подсетила да би Скупштина следеће седмице требало да изгласа кредитну линију "апекс 3" Европске инвестиционе банке за мала и средња предузећа, вредну 250 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи