Кина пажљиво проучава опоравак САД

Највећи појединачни кредитор САД, Кина, затражиће од америчке администрације да заштити велике кинеске инвестиције, водећи здраву економску политику и одржавајући стабилност долара.

Представници Пекинга ће на заседању Кинеско-америчког стратешког и економског дијалога, следеће седмице у Вашингтону, поново затражити од америчке администрације да заштити велике кинеске инвестиције у САД, водећи здраву економску политику и одржавајући стабилност долара, најавио је помоћник кинеског министра финансија Џу Гуангјао.

Кина је највећи појединачни кредитор САД. Процењује се да приближно 70 процената својих девизних резерви, вредних 2,13 хиљада милијарди долара, држи у доларским папирима.

Према подацима америчког министарства финансија, Пекинг поседује обвезнице америчке владе у вредности 768 милијарди долара, пренеле су агенције.

Забринутост због могућег пада долара 

Кинески званичници су до сада више пута изражавали забринутост да би план за стимулацију америчке привреде, усвојен у одговору на глобалну финансијску и економску кризу, могао еродирати долар, а тиме и угрозити вредност огромних кинеских инвестиција у америчке вредносне папире.

"Као значајан инвеститор у амерички дуг, наравно да смо забринути за стање америчке економије", рекао је Џу на конференцији за новинаре у Пекингу, на којој је информисао новинаре о седници Стратешког дијалога, међувладиног форума, основаног да би представници двеју земаља могли да разговарају о критичним дугорочним економским и политичким темама.

Кинеску делегацију предводиће вицепремијер Ванг Ћишан.

"У разговорима ће кинеска делегација, а нарочито потпредседник Ванг, јасно затражити од САД да усвоје одговорну економску политику, пре свега фискалну и монетарну, да задрже у основи стабилан курс долара и заштите кинеске инвестиције у САД", прецизирао је Џу.

Додао је да Кина схвата потребу за потезима који ће стимулисати америчку економију и борити се са финансијском кризом, али да ће се са америчким саговорницима разговарати о томе како таква политика мора бити спровођена на начин који ће осигурати одржив раст.

Џу је најавио да ће Кина "пажљиво проучити" јучерашње излагање председника америчке Управе федералних резерви Бена Бернанкија, који је у Конгресу објаснио како и када та америчка централна банка намерава да повуче стимулативне мере, којима је помогла економију у време кризе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи