Криза у макроекономији

Макроекономија је у озбиљним проблемима, а највећи умови у тој области имају опречна мишњења, пише лондонски "Фајненшел тајмс". Драстична разлика у економској анализи може довести до повећање каматних стопа и пада инвестиција приватних компанија. Дефицит би изазвао нову рецесију и раст инфлације.

Највећи умови макроекономије не могу да се сложе око најосновнијих ствари, што изазива озбиљне проблеме у овој науци, пише лондонски "Фајненшел тајмс".  

Британски лист наводи да су најбољи пример за то буџестки дефицити, који у земљама попут САД и Британије надмашују десет одсто бруто домаћег производа.

Једна група макроекономиста тврди да ће таква ситуација, ако се нешто не предузме, довести до повећања каматних стопа и пада инвестиција приватних компанија, а дефицити ће, уместо да стимулишу привреду, изазвати нову рецесију и раст инфлације.

Други, пак, тврде да инфлација није опасна, а да су велики дефицити нужни како би се избегла дефлација. По њима, снажне мере за смањење дефицита појачале би дефлационе силе и изазвале нову и још озбиљнију рецесију.

У оба табора су, истиче лист, угледни стручњаци, добитници Нобелових награда.

Економисти се и у прошлости често нису слагали, али сада се не устручавају да своје противнике оптужују за незнање или злонамерност.

Драстична разлика у економској анализи помаже да се објасни чињеница да политичари нису сигурни у то шта треба да предузму, да мењају ставове и да другачије реагују на исту кризу, наводи лондонски лист.

Јасно је, закључује аутор коментара, да је због свега тога врло тешко предузети било какву координисану акцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи