ММФ планира повећање резерви

Међународни монетарни фонд одобрио је план да се, због кризе, земљама чланицама на располагање стави још 250 милијарди долара кроз специјална права "вучења" које су на располагању чланицама.

У настојањима да ублажи последице светске финансијске кризе, Међународни монетарни фонд  би у августу могао да одобри ангажовање резерви вредних 250 милијарди долара, замрзнутих већ 30 година, како би повећао резерве 186 земаља чланица.

Према саопштењу ММФ-а, једнократним емитовањем специјалних права вучења (СДР), обрачунске јединице фонда, резерве земаља у развоју повећале би се за 100 милијарди долара. Планирано је да се из ове суме око 18 милијарди долара издвоји за помоћ најсиромашнијим земљама, пренео је Ројтерс.

Расподела средстава обављаће се пропорционално националним квотама чланица фонда, тако да ће лавовски део нове емисије СДР припасти Сједињеним Америчким Државама и Европској унији.

Њима ће, међутим, по први пут у историји ММФ-а, бити дозвољено да поклањању или дају своја СДР на кредит другим земљама, којима је помоћ неопходнија.

Западноевропске земље, на пример, проучавају могућност таквих трансакција према својим суседима из централне и источне Европе, наводе Ројтерсови извори.

Овај план је одобрен на априлском самиту групе двадесет најразвијенијих земаља света (Г20) као средство убризгавања ликвидности у светски финансијски систем оног тренутка када борба са светском кризом исцрпи девизне резерве земаља.

Гласање о том питању одржаће се на августовском састанку земаља чланица фонда, наводе извори у руководству ММФ-а.

За одобравање емитовања СДР неопходно је придобити 85 одсто гласова чланица фонда.

"Емитовање СДР представља кључни елемент антикризне политике Фонда, који нуди озбиљну помоћ својим члановима у овим тешким временима", саопштио је тим поводом директор ММФ-а Доминик Строс-Кан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи