Ни млека, ни договора

Произвођачи за литар млека траже траже 32 евроцента или обустављају испоруке. Очекују се преговори са млекарама, а на састанку са министром пољопривреде договорено да, убудуће, и произвођачи буду укључени у писање уредби о висини премија за млеко и субвенција у сточарству.

Индивидуални произвођачи млека договорили су се у Новом Саду са министром пољопривреде Сашом Драгином да буду укључени у писање уредби о висини премија за млеко и субвенција у сточратсву.

Како су новинарима саопштили представник Конзорцијума Урош Шећеров и министар Драгин, на састанку је договорено и да  Национална лабораторија за проверу квалитета млека почне да ради до краја 2010. године.

"Наша жеља је да приликом усвајања буџета за 2011. годину учествујемо у креирању уредби, односно да будемо фактички учесници у том буџету. Ми желимо да се у 2011. повећају премије и субвенције и да нам се дају одређене олакшице", рекао је Шећеров.

Додао је да је од министра Драгина добио потврду о спремности да се произвођачи млека укључе у сваку фазу приликом доношења уредби за буџет у 2011. години, без обзира да ли се то односи на субвенције или премије.

Произвођачи млека нису са Драгином разговарали о захтеву да откупна цена сировог млека, без ПДВ-а и субвенција буде 32 евроцента за литар, јер то није у домену Министарства пољопривреде.

За 15. август, "Имлек" је најавио повећање откупне цене млека са 26 на 28,5 динара. Подсећају да су још пре два месеца тражили дозволу за увоз млека из Мађарске и да су због домаћих потреба смањили извоз млека.

"Цену на полицама нисмо кориговали на горе од 1. децембра 2007. године. Децембра 2008. године спустили смо цену пет до осам одсто. Сада први пут подижемо цену на полицама и опет смо ми монополисти и оптужени", наводи директор "Имлека" Слободан Петровић.

Индивидуални произвођачи формирали су јуче Конзорцијум, како би заједнички наступали према држави и млекарама и затражили хитне преговоре о цени и условима производње и продаје сировог млека.

Захтеви произвођача

Чланице Конзорцијума траже да се измени уредба Министарства пољопривреде и прописани износ субвенције по грлу стоке повећа на 20.000 динара, као и да се она примењује и на физичка лица и на регистрована пољопривредна газдинстава.

Конзорцијум је затражио и да се повећа износ премије по литру откупљеног млека са садашњих 1,5 на 5,5 динара, а да се републичким буџетом за 2011. годину она усклади са просечним износом премије за млеко у државама ЦЕФТА региона.

"Ми од државе не тражимо да моментално прихвати неше захтеве, јер знамо да држава у овом тренутку нема пара и не може да нам помогне", рекао је Шећеров и додао да се због тога и преговарало о буџету за 2011. годину.

Он је поновио и да ће произвођачи, ако млекаре не прихвате предлог произвођача, 22. августа престати да испоручују млеко прерађивачима.

Драгин: Захтеви оправдани

Драгин је потврдио новинарима да је Министарство пољопривреде расписало тендер за Националну лабораторију за испитивање квалитета млека јер "произвођачи више не могу да верују млекарама о утврђеном квалитету млека на основу којег се одређује цена и мисле да ту долази до малверзација".

"Измена уредбе која износи 12.500 динара по грлу стоке усвојена је на Влади Србије и исплата је почела, а почели смо и убрзану исплату премија за млеко у трећем кварталу, тако да смо све своје обавезе у овој години према произвођачима млека испунили", рекао је Драгин.

Министар пољопривреде је захтев произвођача млека за повећање откупне цене коју им млекаре тренутно плаћају 25 евроцента по литру оценио као оправдан, јер у земљама у окружењу инвестициони фонд "Салфорд" произвођачима плаћа најмање 28 евроцента по литру.

Конзорцијум произвођача млека чине произвођачи који укупно произведу око 200.000 литара млека дневно, а сачињавају га физичка и правна лица - регистрована пољопривредна газдинства произвођача сировог млека.

Министарство пољопривреде саопштило је јуче да је несташица млека резултат шпекулативних радњи "Салфорда", за који је већ два пута Комисија за заштиту конкуренције утврдила да постоји монопол, а Министарство је поновило захтев Комисији и очекује хитну реакцију
надлежних органа.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи