Динар јача, цене расту

Седми дан заредом, динар наставља да јача према евру. Званични средњи курс 104,97 динара за један евро. И поред смиривања курса, цене прехрамбених производа расту.

Динар ће и данас, седми дан заредом, наставити да јача према евру, па ће званични средњи курс бити 104,97 динара за један евро.

У Народној банци очекују да ће међугодишња инфлација у јулу достићи пет одсто, и да ће од јула до септембра цене порасти око пола процента.

Српска економија лагано се опоравља, па је ове године могућ привредни раст од 1,5 одсто.

И поред смиривања курса, цене прехрамбених производа расту. До пре неки дан, на београдским пијацама парадајз је коштао 50 динара. Сада, четири пута више.

У Народној банци очекују да ће се, до краја године, инфлација кретати у предвиђеним границама.

"У трећем тромесечју очекујемо да међугодишња инфлација буде између пет и шест одсто, при чему ће на износ инфлације посебан ефекат имати даље кретање цена пољопривредних производа", рекао је вицегувернер НБС Бојан Марковић.

Економисти оцењују да досадашње мере Народне банке утичу на смањење инфлаторних очекивања.

"НБС је обилним интервенцијама из девизних резерви на девизном тржишту, као и повећањем своје камате дала јасан сигнал тржишту, односно банкама да ће стабилизовати валуту и на тај начин спречити да инфлација измакне контроли", рекао је Горан Николић из Института за европске студије.

Ипак, домаћа тражња и даље је ниска. У Централној банци оцењују да извоз и инвестиције могу да допринесу расту бруто домаћег производа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи