Корист од изградње нуклеарке

За Србију би било добро да учествује у изградњи нуклеарне електране у Бугарској, изјавио министар Петар Шкундрић приликом посете селу Зекићи код Косјерића где је положио камен темељац за нову трафо станицу.

Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић, који је боравио у Косјерићу, рекао је да би за Србију било добро да буде један од учесника у изградњи нуклеарне електране у Бугарској.

Према његовим речима, за Владу ће пресудни утицај у одлучивању о томе имати енергетски биланси и цена капитала.

Шкундрић је рекао је да би обезбеђивање повољних кредита у иностранству могло да утиче да учешће Србије у пројекту "Белене" буде више од 20 одсто.

Тај пројекат ће имати регионални значај, јер су планирани капацитети нуклеарке око 2.120 мегавата, а ради се о јефтиној и чистој енергији, рекао је Шкундрић.

На питање из којих средстава би Србија финансирала изградњу дела нуклеарке у Бугарској, Шкундрић је рекао да би најбоље било да се то финансира из домаћих средстава, односно из акумулације Електропривреде Србије, уколико се буде радило о учешћу од неколико процената.

Министар Шкундрић је изјавио да уколико се одлучи о учешћу од 25 и више процената, Србија би затражила кредитне аранжмане у иностранству.

"О томе је већ разговарано са представницима Кине, који су веома заинтересовани, а постоји могућност да се добију кредити и од других земаља, на пример Русије", рекао је Шкундрић.

Министар рударства и енергетике је засеоку Зекићи у општини Косјерићу положио камен темељац за изградњу нове трафо станице, која треба да нормализује санбдевање електричном енергијом у том крају.

Вредност радова, чији се завршетак планира у мају следеће године, износи око милион евра.

Напомињући да инвестиција нема толики значај по вредности улагања, колики по значају за развој тог краја, министар је рекао да ће се пуштањем у рад нове трафо станице побољшати снабдевање струјом, која је често нестајала због невремена и превеликих оптерећења мреже услед повећане потрошње.

Нова трафо станица треба да омогући нормално снабдевање струјом произвођача малине и њихових хладњача, којих има све више у општини Косјерић, објаснио је Шкундрић и изразио наду да ће производња малине ускоро бити повећана са 6.000 тона на 10.000 тона годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи