Ребаланс буџета за два месеца

За два месеца, биће извршен ребаланс буџета, најавио премијер Мирко Цветковић и додао да први формални разговори са Мисијом ММФ-а почињу 23. августа. Одмрзавање плата и пензија у овој години тешко оствариво, оценио Цветковић.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић најавио је да ће, за два месеца, бити извршен ребаланс буџета, да је буџет пројектован са минусом од 4,8 одсто бруто домаћег производа и да се тачно зна одакле ће бити обезбеђена средства за његово покривање.

Цветковић је напоменуо да је, почетком године, забележено слабије пуњење буџета, али да сада више нема подбацивања прихода, тако да ће све бити у планираним оквирима.

Он је истакао да грчки сценарио апсолутно не очекује Србију, јер је наш јавни дуг око 10 милијарди евра, док је грчки 300 милијарди евра.

Цветковић је указао да је у првом кварталу 2010. године раст српског бруто домаћег производа износио око 0,7 одсто, а да је, према прелиминарним цифрама, у другом кварталу био око 1,6 процената, и да ће, ако тај тренд буде настављен, Србија у овој години остварити раст од бар 1,5 одсто.

Цветковић је рекао је да ће први формални разговори поводом пете ревизије аранжмана са Мисијом Међународног монетарног фонда почети 23. августа и да очекује да ће "преговори бити успешно окончани, као и сви до сада".

Цветковић је истакао да ће кључно питање, током разговора, бити закон о фискалној одговорности. "Ми смо тај закон припремили и мислим да је у основи прихватљив, а током преговора биће речи о детаљима", рекао је премијер.

Премијер је нагласио да се на основу тренутне ситуације може рећи да ће одмрзавање плата у јавном сектору и пензија у овој години бити тешко оствариво.

"Наравно да сви желе да плате и пензије буду веће, али то зависи од тога да ли имамо средстава. Оно што ми гледамо и на основу тога како тренутно стоји ситуација, тешко је веровати да би то било оствариво", казао је Цветковић.

"Но, никад не реци никад, сачекајмо да видимо шта ће бити", истакао је, подсетивши да Србија има аранжман са ММФ-ом, који не предвиђа одмрзавање плата и пензија у овој години, већ у следећој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи