Привреда САД и даље у кризи

Актуелни и бивши шеф централне банке САД, Бен Бернанки и Алан Гринспен нису оптимисти по питању опоравка америчке економије. Бернанки и Гринспен оцењују да се још не назире излазак из кризе, а камоли стабилнији раст.

Америчка економија се још дуго неће опоравити од недавне кризе, а њено брже побољшање спречава, углавном, висока незапосленост, заједно са стално неповољним стањем на тамошњем тржишту рада, изјавио је шеф америчке централне банке (Фед) Бен Бернанки.

Према његовом мишљењу, значајнији опоравак привреде САД спречавају и локални органи.

"Имамо пред собом још дуг пут пре него што постигнемо пуно оживљавање економије. Многи Американци стално се боре са незапосленошћу, запленом задужених непокретности и губитком уштеђевине", навео је Бернанки главне разлоге који спречавају значајније оживљавање економије, локалним законодавцима у Чарлстону, пренели су светски медији.

Шеф Феда је напоменуо да банке функционишу боље, али је упозорио да високи обими неисплаћених кредита у њиховом портфолију, за сада остају.

Монетарна политика због тога, према мишљењу Бернанкија, мора да буде подршка толико дуго до када се оживљавање привреде не врати на одрживи ниво и док се значајно не повећају нове радне могућности.

Аналитичари прогнозирају да би Фед, у случају претње даљег слабљења економије, могао у већој мери да обнови програм куповине активе, или да смањи интересну стопу коју плаћа банкама за то што код те финансијске институције одлажу свој вишак новца.

Америчко министарство трговине је прошле седмице саопштило да је привреда САД у другом тромесечју "порасла" за 2,4 процента, што је најспорији темпо раста за готово годину дана.

Привредни раст у САД се тако успорава већ друго тромесечје заредом, упозоравају аналитичари.

Гринспен: Опасност од нове рецесије

Ни бивши шеф федералних резерви није оптимиста када је реч о америчком привредном опоравку.

Економија САД може поново да склизне у рецесију, тврди бивши шеф америчке централне банке Алан Гринспен указујући да оживљавање највеће светске привреде има "паузу", која се сматра као "квази рецесија".

"Налазимо се у паузи оживљавања, које је само умерено, али пауза у оквиру умереног оживљавања се осећа као квази рецесија," рекао је Гринспен у разговору за телевизијску станицу Ен-Би-Си.

Гринспен тврди да ће стопа незапослености у САД неко време остати на садашњем нивоу од 9,5 процената.

Финансијски систем је, према његовом мишљењу, нарушен и не постоји ништа што ће "променити стопу незапослености".

Гринспен је био на челу Фед-а од 1987. до 2006. године када је отишао у пензију, а на функцији га је заменио садашњи шеф централне америчке банке Бен Бернанки.

Гринспенова политика ниских каматних стопа је била често критикована као политика која је допринела надувавању хипотекарног балона на тржишту некретнина, чије је сплашњавање проузроковало инфлацију и привредну кризу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи