Слаб динар не одговора ником

Пад вредности динара у односу на евро у јавности је подгрејао приче да на слабљење домаће валуте утиче извознички лоби. Извозници тврде да им пад динара повећава производне трошкове.

Од почетка године евро је поскупео у динарима 11 одсто, швајцарски франак скупљи је 20 одсто, а амерички долар 22. Пад домаће валуте у односу на евро, у јавности је подгрејао приче да на слабљење динара утиче извознички лоби.

Извозници пак тврде да им, иако за своју робу произведену у Србији добијају евре, сваки пад динара повећава производне трошкове који поништавају добит. Сигурни добитници су једино банке, јер је већина кредита везана за стране валуте.

Фирма "Металац" из Горњег Милановца годишње произведе робе за 40 милиона евра, а 60 одсто оде у извоз.

Проблем је оно што продају у земљи. Цена робе коју продају на домаћем тржишту везана је за планирани курс од 100 динара за евро, а пад динара доводи их у ситуацију да не знају како ће завршити пословну годину.

"Ми у сваком тренутку имамо ненаплаћена динарска потраживања од преко милијарде динара. Познато је да су сви инпути везани за девизе, значи сви репроматеријали, па и енергија", каже Петрашин Јаковљевић, директор "Металца".

Једину уштеду извозници имају на исплатама зарада својим радницима. Ипак, јачи евро значи и мање плате, што опет смањује куповну моћ.

Скоком евра највише су погођени они који дугују у еврима, па економисти саветују да Народна банка донесе нове мере које би стимулисале задуживање у динарима.

Ипак, раст стране валуте помаже нашој економији јер подстиче извоз који расте брже од увоза, тврде економисти.

"Ми немамо могућности да повећавамо привредни раст унутар земље, него само продајући више на светском тржишту. Малопродаја и сад код нас опада и још увек је врло ниска", оценио је економиста Милан Ковачевић.

У НБС кажу да курс динара на садашњем нивоу обезбеђује довољан подстицај за раст извоза и усклађивање платног биланса.

Они не желе да прогнозирају кретање номиналног курса динара али на основу макроекономских показатеља сматрају да је курс динара благо потцењен.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи