НБС: Курс динара подстиче извоз

Курс динара већ на овом нивоу обезбеђује довољно јак подстицај за раст извоза, оценио вицегувернер НБС Бојан Марковић. Динар ће сутра поново ослабити у односу на евро.

Вицегувернер Народне банке Србије Бојан Марковић оценио је да курс динара већ на овом нивоу обезбеђује довољно јак подстицај за раст извоза и платно билансно усклађивање и да је део тог подстицаја већ видљив, док његов пуни ефекат тек треба да се оствари.

"Незахвално је прогнозирати кретање номиналног курса динара, јер је тешко са сигурношћу предвидети да ли ће доћи до нових значајнијих светских или регионалних поремећаја", рекао је Марковић.

Међутим, основни макроекономски показатељи указују да је већ сада, по оценама НБС, реални курс динара благо потцењен. Марковић је напоменуо да је део тог слабљења психолошке, а не реалне природе.

"Психолошки изазвана депресијација не би допринела јачању макроекономске стабилности и остваривању циљева НБС", упозорио је Марковић.

Динар ће сутра ослабити према евру за 0,27 одсто и званични средњи курс биће 106,63 динара за евро, што је најнижа вредност домаће валуте од увођења евра.

Централна банка продала је данас 40 милиона евра на међубанкарском девизном тржишту, а од почетка године продала је 1,6 милијарди евра, како би ублажила превелике дневне осцилације курса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи