"Маздини" хибриди из "Тојоте"

Два произвођача аутомобила "Тојота" и " Мазда" преговарају о обезбеђивање делова за израду хибридних бензинско-електричних возила, који би били коришћени у оквиру "Маздиног" плана израде хибридних аутмобила.

Јапанска компанија "Тојота", највећи произвођач возила на свету, почела је преговоре о чвршћем повезивању са "Маздом". Циљ разговора је обезбеђивање кључних делова за израду хибридних бензинско-електричних возила мањем ривалском партнеру, јавила је јапанска агенција Кјодо.

"Тојота" очекује да ће испоручене батерије и мотори бити коришћени у оквиру "Маздиног" плана израде хибридних аутомобила, који ће се остваривати у периоду између 2010. и 2015. године. Разговори двеју компанија започели су пошто је "Мазда" затражила делове за хибридне аутомобиле од највећих светских произвођача.

Агенција Ројтерс, међутим, наводи да у "Тојоти" није било могуће добити потврду ове вести.

"Нисмо донели никакву одлуку о испоруци наших делова за хибриде 'Мазди'", рекао је портпарол "Тојоте" у Токију, наглашавајући да "компанија не може потврдити да су преговори у току док се не постигне званичан споразум".

Евентуални уговор између "Тојоте" и "Мазде" отворио би пут за слично пословно повезивање произвођача аутомобила због све веће потражње за возилима са мањом потрошњом горива у Јапану.

Подстицај продаји хибридних и електричних возила дала је и недавна одлуке владе у Токију да смањи порезе и обезбеди субвенције за набавку хибрида и других еколошких аутомобила.

"Мазда" планира да уђе на тржиште хибрида после 2015. године. Аналитичари сматрају да ће компанија бити у стању да изради такво возило уколико постигне договор са "Тојотом". Продајом делова "Мазди", као мањем ривалу, "Тојота" ће, због масовне производње, моћи да смањи трошкове производње главних компоненти за хибридне моторе.

"Тојота" је до сада обезбедила хибридну технологију и делове за "Нисан" и амерички "Форд", са којима "Мазда" има уговор о пословној сарадњи на развоју хибридне технологије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи