Цене порасле, промет опада

До краја године неће поскупети цене комуналија и хране, тврди министар трговине Слободан Милосављевић. Формирана Комисија за праћење цена и очување животног стандарда требало би да спречи неоправдана поскупљења. Цене од почетка године порасле за седам одсто, а промет у продавницама пао за 12 одсто.

Први пут у овој години прошао је месец, а да није било инфлације. То се догодило у јуну, а у првих шест месеци цене су порасле седам одсто. До краја године, према најави министра трговине Слободана Милосављевића, не треба очекивати поскупљење струје, комуналија и хране.

"Мислим, и тврдим, да до краја године не сме да поскупи цена електричне енергије, гаса, чак треба наћи простор да цена гаса буде нижа, а не треба очекивати ни раст цена хране", каже Милосављевић.

Формирана је Комисија за праћење цена и очување животног стандарда која би, како каже министар, требало да спречи неоправдана поскупљења.

Сличну комисију пре две године иницирао је Божидар Ђелић, а она није дала резултате. Стручњаци кажу да за ниже цене није потребна комисија, него већа конкуренција.

"Држава нема потребе да формира такву комисију, јер је све под контролом државе", објашњава Мирослав Прокопијевић из Центра за слободно тржиште.

Цене које држава контролише, пре свих комуналије и гориво, од почетка године повећане су за 14 процената. Новоформирана комисија неће административно ограничавати висину цена, већ ће покушати да предупреди поскупљења која нису неопходна.

Стручњаци указују да цене које држава контролише, према договору са ММФ-ом, могу да се повећају још један проценат до краја године. Неопходан корак, кажу економисти, јесте конкуренција.

"У србији је све скупо јер нема конкуренције и не делује тржиште. Дужност Владе је да то омогући", оцењује Мијат Лакићевић из листа "Блиц Новац".

У рад новоформиране Комисије укључено је Удружење потрошача, које се нада да ће овога пута грађани имати користи.

"Инсистираћу на томе да се повеже са радом антимонополске комсије, односно Комисије за заштиту конкуренције", каже  Новица Ранђеловић из Националне организације потрошача.

Док цене расту, промет у продавницама опада, а од почетка године пао је за 12 одсто. Грађани се, према истраживањима, одричу скупљих производа, а понеко чак и основних, попут млека.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи