Субвенције за више од 2.000 радних места

Потписани уговори са 17 компанија, које ће у Србију инвестирати 127,3 милиона евра. Послодавцима ће из Буџета бити додељена средства за отварање 2.402 радна места.

Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић потписао је уговоре са 17 компанија, четири иностране и 13 домаћих, које ће у Србију инвестирати укупно 127,3 милиона евра, а из Буџета ће им бити додељења средства за отварање 2.402 радна места.

Из Буџета ће бити опредељено укупно 9.145.000 евра и компаније ће у просеку добијати од 2.000 до 10.000 евра по отвореном радном месту у 15 општина у Србији, међу којима су Ниш, Пирот, Прокупље, Шид, Зрењанин, Кула, Београд, Осечина, Инђија, Стара Пазова, Бољевац, Смедерево, Сврљиг, Варварин и Краљево.

Министар Динкић је приликом доделе уговора у Министарству економије рекао да је интересовање за добијање средстава из осмог круга веће него што се очекивало у условима кризе, што је довољан сигнал да се "види светло на крају тунела".

Навео је да има доста компанија које долазе из аутомобилске индустрије, а раде као компоненташи, и као пример навео немачку компанију "Леони" која ће у Прокупљу отворити фабрику за производњу каблова за аутомобиле.

Поменута фирма ће запослити 1.300 радника и уложити 15 милиона евра.

Компанија "Леони" држи 70 одсто светског тржишта каблова за аутомобиле, има 80 производних погона широм света и запошљава 52.000 радника, а прошле године је остварила промет од три милијарде евра.

Додатни стимуланси за компоненташе

Министар Динкић је навео да је, имајући у виду да ће се све више компоненташа за аутомобилску индустрију интересује за српско тржиште, одлучено да се инвеститори из тог сектора додатно стимулишу.

Тако ће они који се определе да отворе нови погон или реконструишу стари на југу Србије бити додељна субвенција од 5.000 евра по отвореном радном месту, у Шумадији и Централној Србији 4.000, а у Војводини 3.000 евра.

Директорка Агенције за страна улагања и промоцију извоза Весна Перић изјавила је да је Уредба о додели средстава за подстицај инвестиција, иако оспорована, донела резултате.

Према њеним речима, све земље у региону имају такву уредбу, али су у значајној предности од нас јер та средства добијају из Европске уније.

Уговори о додели средстава потписани су са четири стране компаније - поред "Леонија" и "Гезе" из Немачке, са "ТЕС Електроник Солушнс" из Француске и "Максим" из Словеније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи