Јат може да лети за Дубровник, али неће

Договорено да ваздухопловне власти Србије и Хрватске гарантују авиопревозницима обе државе издавање привремених дозвола за летове, до потписивања билатералног споразума о ваздушном саобраћају. Међутим, ЈАТ неће обнављати линију за Дубровник, јер на измаку сезоне нема комерцијалних интереса за тај лет.

Представници Србије и Хрватске сагласиле су се данас у Београду да ће до потписивања билатералних споразума о ваздушном саобраћају између две земље, гарантовати авиопревозницима друге државе издавање привремених дозвола за летење.

То значи да ће "Јат ервејз" добити дозволу за летове за Дубровник, ако процени да му је то комерцијални интерес, речено је на конференцији за новинаре у Влади Србије.

"Јат ће добити дозволу да лети 20. јула за Дубровник, ако процени да му је то интерес" изјавио је српски министар за инфрастуктуру Милутин Мркоњић.

Делегације две земље договориле су се и да се до 24. јула одржи састанак стручних тимова ради предлагања оперативно-техничких решења за полетање и слетање на аеродром Осијек.

Амабасадор Хрватске у Србији Жељко Купрешак је истакао да питања летова за Дубровник и слетања авиона на аеродром у Осијеку, при чему пролазе кроз ваздушни простор Србије, нису међусобно условљени.

Купрешак је рекао да су разговори представника ресорних министарстава две земље били пример добре сарадње, на нивоу европских стандарда.

Две стране сагласиле су се и да се у најкраћем могућем року покрене процедура за закључивање билатералног споразума о ваздушном саобраћају између Србије и Хрватске, у духу Споразума о заједничком европском ваздухопловном подручју.

Купрешак је напоменуо и да не постоји никаква "политичка опструкција" потписивања тог споразума.

Начелник хрватске Управе зрачног промета Јуре Шарић изјавио је да за сада нема никаквих најава, нити захтева на тему летова "Кроација ерлајнза" за дестинације у Србији, а уколико буде интересовања, према његовим речима, та компанија ће се обратити ваздухопловним властима Хрватске, које ће то размотрити.

Заједнички наступ пред међународним институцијама

Мркоњић изјавио је да је главна тема разговора експерата за саобраћај Србије и Хрватске у Београду била реализација пројеката на Коридору 10 и сви видови саобраћаја, а договорено је да две земље заједно наступају код међународних институција, пре свега европских, у реализацији тих пројеката.

Амбасадор Купрешак нагласио је да су питања из све четири области саобраћаја - путног, ваздушног, водног и железничког, "решена на најбољи могући начин".

"Разговарали смо о европским коридорима који пролазе кроз Србију и Хрватску и како побољшати комуникацију између две земље, и мислим да је то за почетак јако добро", истакао је Купрешак.

Купрешак и Мркоњић потписали су усаглашени записник са дводневних разговора српских и хрватских стручњака у Београду.

Државни секретар у српском Министарству инфраструктуре Миодраг Миљковић указао је да су се српска и хрватска делегација, у области друмског саобраћаја, сложиле да до 15. октобра обострано размене 5.000 додатних дозвола за превоз ствари, и да на предстојећем састанку Мешовите комисије утврде коначни контингент дозвола за ову годину.

Договорено је и да хрватска страна размотри захтев Србије за још 15.000 додатних дозвола, додао је Миљковић.

Две стране сагласиле су се да се размотри успостављање железничког путног саобраћаја на релацији Богојево - Ердут, да се у септембру или октобру наставе билатерални преговори у вези са израдом новог Споразума о граничној контроли у железничком саобраћају, навео је Миљковић.

У области водног саобраћаја, договорено је да се на састанку 26. августа у Хрватској усагласи коначни текст билатералног споразума између влада Србије и Хрватске о пловидби водним путевима на унутрашњим водама и њиховом техничком одржавању, и да се приступи хитном решавању критичних места на делу Дунава, посебно сектора Апатин.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи