Апел да се повећа откупна цена малина

Министарство пољопривреде апеловало на Удружења хладњачара да повећају аконтну цену приликом откупа малине. После продаје робе на иностраном тржишту неопходно извршити обрачун и калкулацију добити.

Удружења хладњачара треба да повећа аконтну цену приликом откупа малине, а после реализације, односно продаје робе на иностраном тржишту, да се изврши и коначни обрачун и направи калкулација добити, саопштило је Министарство пољопривреде.

На састанку министра пољопривреде Саше Драгина са представницима 11 хладњачара, односно откупљивача воћа из златиборског, моравичког, мачванског, рашког, нишавског и топличког округа закључено је да пољопривредна инспекција настави са контролом квалитета малине приликом откупа и складиштења робе.

Пољопривредна инспекција наставиће и контролу откупа малине коју врше накупци, као и било које видове откупа и промета воћа између накупаца и хладњачара.

Правилник о откупу 

Такође, договорено је да се у што краћем временском року донесе нови Правилник о обављању откупа на велико воћа, поврћа и заштићених врста дивље флоре и гљива којим ће бити дефинисани услови бављења откупом.

Правилником ће бити дефинисани услови које треба да поседује правно лице да би добило дозволу за рад у смислу опремљености објекта, просторија и опреме за откуп воћа, контроле квалитета и класирања робе, запосленог лица са одговарајућом стручном спремом, јасно дефинисаним начином плаћања преко рачуна и видљиво истакнутом откупном ценом са роком плаћања.

Да би правно лице добило дозволу за рад мора поседовати и адекватну пратећу документацију која ће обезбедити следљивост производа, као доказ да је воће и поврће које је стављено у промет безбедно, здравствено исправно и у складу са условима квалитета.

Јавна складишта 

На састанку је закључено и да ће се кренути у улазак система јавних складишта приликом откупа воћа и поврћа, чиме ће се омогућити пласман робе на иностраном тржишту у најповољнијем моменту, како за произвођаче, тако и за откупљиваче.

Како би се проценила вредност ускладиштене робе и издао адекватан вредносни робни запис, услов је да се изврши и класирање воћа по квалитету.

Јучерашњем састанку у Министарству пољопривреде присустовали су представници откпуљивача воћа "Сирогојно" из Сирогојна, "Ариље" из Ариља, "Фруком" из Ариља, "Станић" из Ариља, "Флора" из Ивањице, "Агропартнер" из Лучана, "Задругар" из Љубовије, "Монди" из Краљева, "Фригонаис" из Ниша, "Фригопаун" из Пожеге и "Либертас" из Шапца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи