Потписан споразум о гасоводу "Набуко"

Премијери пет земаља у Анкари потписали споразум о изградњи гасовода "Набуко". Основна идеја пројекта "Набуко" је смањење зависности тржишта Европске уније од руског гаса.

Премијери Турске, Аустрије, Бугарске, Румуније и Мађарске су у Анкари потписали споразум о преласку новог гасовода "Набуко" преко њихових територија, у покушају смањења зависности Европе од руског гаса, објавиле су светске агенције.

Пројекат "Набуко" не може у потпуности да укине европску зависност од увоза гаса из Русије, а можда ће за пуњење цевовода капацитета 31 милијарду кубних метара, чак бити потребан руски гас, већ има за циљ да диверзификује енергетске изворе на "старом континенту", пренеле су светске агенције.

Потписивањем споразума од стране пет земаља данас у Анкари су те државе пристале на прелазак гасовода преко њихове територије, чиме се Европа повезује са изворима гаса у централној Азији и Блиском истоку.

Званичници Ирана, Египта и Сирије су данас, а Туркменије у петак, изјавили да су спремни да понуде свој гас за потребе цевовода, док је Азербејџан - један од највероватнијих снабдевача - саопштио да "Набуку" даје приоритет.

"Набуко' ће пружити енергетску безбедност Турској, југоисточној и централној Европи, па је тако то истински европски пројекат", изјавио је председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Интересовање за пројекат нагло је порасло после обуставе испорука руског гаса преко украјинске територије, у јануару ове године, због руско-украјинског спора око цене гаса. Спор, због кога је један део Европе данима остао без гаса, најбоље је показао колико је велика зависност ЕУ од гаса из Русије, која подмирује чак четвртину потреба Уније за тим енергентом.

Русија покрива више од четвртине потреба ЕУ за гасом, а 80 одсто те количине пролази кроз цевоводе у Украјини.

Диверзификацијом извора и преусмеравањем дела руског увоза гаса у "Набуко", Европа би могла да избегне репризу кризе из јануара, кад је због спора око цене била обустављена испорука гаса кроз Украјину.

"Набуко" конкурент "Јужном току"

Према подацима ЕУ, 3.300 километара дугачак гасовод "Набуко", ићи ће од Каспијског мора преко Турске до Аустрије.

Могући снабдевачи "Набука", чија ће изградња коштати 7,9 милијарди евра и треба да буде окончана 2014. године, су Ирак, Египат, Иран, Азербејџан и Туркменистан. Уколико гаса не буде довољно, рачуна се и на Русију.

Капацитет "Набука" ће износити 31 милијарду кубних метара гаса годишње, али ће гасовод у првој етапи почети да ради са 8-10 милијарди кубика.

Учесници пројекта "Набуко" су мађарска компанија МОЛ, немачка РNjЕ, аустријска ОМВ, румунска "Трансгаз", турска "Ботас" и бугарска "Булгаргаз", с уделима од по 16,67 одсто.

Конкурентски пројекат Русије, која другим гасоводом за Европу жели да заобиђе Украјину, је "Јужни ток", који ће делом проћи и преко Србије.

Извршни директор ОМВ-а Волфганг Рутенсторфер је, у интервјуу руском дневнику "Комерсант", оценио да ће Русија, без обзира на изградњу "Набука", задржати свој удео на европском тржишту гаса, оценивши да су гасоводи "Јужни ток" и "Северни ток" важни елементи инфраструктуре за допремање гаса у ЕУ.

"Мислим да је ризик да Русија изгуби своју позицију у Европи због тог пројекта раван нули, јер ће ти пројекти имати различите изворе гаса и различите потрошаче", објаснио је Рутенсторфер.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи