Оштрија борба против монопола

Новим Законом о заштити конкуренције предвиђене су строге новчане казне за оне који буду злоупотребљавали монополски положај. Казне и до десет одсто годишњег прихода монополисте. Грађани ће корист од примене новог закона осетити одмах, сматра Слободан Милосављевић.

Након што је прошле недеље усвојен Закон о заштити конкуренције, монополисти који тај положај буду злоупотребљавали биће кажњени високим новчаним износима.

Примена почиње за три месеца, а надлежни поручују да су српски потрошачи сада на исти начин заштићени од злоупотреба монополиста као и потрошачи у Европској унији.

Уколико неки произвођач, трговац или онај који пружа услуге, има доминантан положај на тржишту, са уделом већим од 40 одсто, само по себи није прекршај, али уколико тај положај злоупотребљава, то се према новом закону утврђује брже и кажњава више, него према досадашњем.

Министар трговине Слободан Милосављевић верује да ће сви грађани Србије корист од примене новог закона осетити одмах.

"Осетиће, пре свега, кроз слободну тржишну утакмицу, кроз јачање конкуренције, већу могућност понуде, уласка нових играча на тржиште, спречавања у старту евентуалних злоупотреба доминантног положаја на тршижту", очекује министар Милосављевић.

Све користи, за које се очекује да их нови закон донесе, неће бити могуће без казни, које ће, убудуће, изрицати антимонополска комисија, а не судови, као до сада.

По новом закону, казне су доста повећане, и износе и до 10 одсто укупног годишњег прихода монополисте.

Председница Комисије за заштиту конкуренције Дијана Марковић-Бајаловић сматра да од новог закона треба да се плаше они "који покушавају да методама супротним од онога што би се сматрало фер и легалном конкуренцијом, постигну неке користи за себе, на штету потрошача".

Борба са монополом дуготрајан посао

У Словенији, која последње четири године високим новчаним износима кажњава монополисте, кажу да је било доста отпора на почетку, па чак и претњи, али да су временом компаније почеле одговорније да се понашају.

"Људи се уозбиље, али то не значи да одмах преко ноћи престану са злоупотребом монополског положаја, зато што је то дуготрајан посао", каже Андреј Плахутник, бивши председник Антимонополске комисије Словеније.

Удружења потрошача поздрављају закон и додају да је први тест за антимонополску комисију захтев који јој је упутило Министарство пољопривреде, а то је да се испита да ли су се млинари удружили пред жетву како би снизили откупну цену пшенице.

Тако, у Националној организацији потрошача Србије сматрају да ни државни монополи не треба да буде изузети од активности антимонополске комисије. 

"Очекујемо да комисија испита шта је са државним монополом кад је реч о нафти и нафтним производима", рекао је потпредседник те организације Горан Паповић.

Антимонополска комисија прошле недеље поднела је прекршајне пријаве против 10 осигуравајућих кућа због договарања о начину наплате каско осигурања код куповине возила на лизинг.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи