Споразум о зајму за Коридор 10

Светска банка и Србија потписале Споразум о зајму од 388 милиона долара за пројекат изградње аутопута Коридор 10. Одобравање средстава у кризним временима јесте доказ да је то добар пројекат, истакла Диана Драгутиновић. На потезу је српски парламент који треба да ратификује уговор, поручио Сајмон Греј.

Министарка финансија Диана Драгутиновић и шеф канцеларије Светске банке у Србији Сајмон Греј потписали су у Влади Србије Споразум о зајму од 388 милиона долара за изградњу Коридора 10 кроз Србију.

Министарка Драгутиновић је после потписивања споразума изјавила да је период трајања кредита 20 година, период мировања осам година, а каматна стопа шестомесечни либор минус 0,05 одсто.

"Србија ће ускоро и са Европском банком за обнову и развој и Европском инвестиционом банком потписати сличне зајмове, рекла је министарка финансија, истичући да одобравање средстава за Коридор 10 и у кризним временима јесте доказ да је то добар пројекат.

Говорећи о томе колико ће коштати изградња Коридора 10 кроз Србију и када ће бити завршен, министар економије Млађан Динкић је поновио да ће бити обезбеђени страни кредити у укупном износу од 1,2 милијарде евра.

Европска инвестициона банка обезбедиће између 600 и 700 милиона евра, Европска банка за обнову и развој око 150 милиона евра, Светска банка око 275 милиона евра, а грчка влада из "Хеленик плана" око 100 милиона евра, прецизирао је Динкић и навео да је рок за изградњу Коридора 10 две и по године.

Сајмон Греј је нагласио да је сада на потезу српски парламент да ратификује зајам и омогући да радови почну пре зиме. Овај пројекат уводи двостепени поступак техничке ревизије, што ће осигурати да се новац из кредита троши за оно за шта је намењен.

Греј је оценио да ће изградња Коридора 10 допринети безбеднијем, бржем и јефтинијем транспорту и да ће омогућити отварање нових радних места и помоћи грађевинским фирмама да додатно прошире делатност.

Потписивању Споразума присуствовали су потпредседник Владе Млађан Динкић, министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић, помоћник министра финансија Зоран Ћировић и члан Управног одбора предузећа "Коридор 10" Ненад Иванишевић.

Одбор директора Светске банке 9. јула одобрио је Србији 388 милиона долара за изградњу Коридора 10.

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић најавио је да ће Србија моћи да користи кредит од 1. септембра.

Новац Светске банке користиће се за изградњу деоница од Димитровграда до границе са Бугарском, од Грабовнице до Грделице и од Владичиног Хана до Нередоваца.

Пројекат има четири компоненте - изградњу две секције аутопута М1 према Македонији у дужини од 31,6 километара између Грабовнице и Грделице (5,6 километара), и између Владичиног Хана и Доњих Нередоваца (26,4 ), затим деонице ауто-пута М1 ка Бугарској од Ниша до Димитровграда, као и изградњу 8,67 километара аутопута око Димитровграда.

Пројектом изградње омогућиће се побољшање сигурности на путевима и боље управљање сектором транспорта.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи